Ключови решения в Проектобюджета на Несебър, ето приоритетите

Ключови решения в Проектобюджета на Несебър, ето приоритетите - E-Burgas.com
Снимка община Несебър

Зала „Мелсас“ бе домакин на обществено обсъждане на Проектобюджета на Община Несебър за 2022 година, който предстои да бъде гласуван от местния парламент.

Целта бе  обществеността да бъде информирана относно заложените по текущи и бъдещи проекти средства и да бъдат изслушани предложения и мненията, свързани с развитието на населените места.

По време на срещата експерти от ресорните общински звена подчертаха, че проектобюджетът е балансиран, изпълним и съобразен с приоритетите на общината. Съставен е така, че да осигурява финансовите параметри във всички сфери и дейности в политиката на местната управа по осъвременяване на общинската инфраструктура, създаване на привлекателна жизнена среда, модерни  условия за образование, бизнес и инвестиции, подсигуряване на социалните програми, културния и спортен календар.

Проектобюджетът на Община Несебър за 2022 г. е в размер на 78 500 000 лв., в т.ч. преходен остатък от 2021 г. по държавни дейности в размер на 869 484 лв. Както и в предходни години, в него има разчетени средства за помощи за социално слаби и лица с увреждания, помощи за новородени и програма инвитро, за нуждаещите се от хемодиализа; запазват се и намаленията за учащи и пенсионери за ползването на общински транспорт, дофинансира се ДМК. Предвидена е издръжка на пенсионерски клубове, на спортни клубове и дружества със седалище на територията на общината, дофинансиране на читалищата на територията на общината, отделени са средства за издръжка на полицията, както и за реклама на общината като туристическа дестинация. Разчетени са средства за съфинансиране на проектите, по които са отпуснати средства по оперативни програми.

Рамката на капиталовата програма е в размер на 13 662 000 лв.

Предоставяме  на Вашето внимание  основните обекти на финансиране, които са заложени в  бюджетната 2022:

И през тази година продължава работата по проекта за изграждане на анаеробна инсталация, който Община Несебър реализира съвместно с общините Бургас и Поморие.

Средства са предвидени за продължаване на строежа на сграда със спортна зала на градския стадион.

За Стария Несебър финанси са отделени за вече стартиралата реставрация на мелницата на провлака. Предвидено е и финансирането на ремонтни дейности на Етнографския музей.

Със средства от бюджета ще се извърши реконструкция на осветлението по улиците „Иван Вазов“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“, „Плиска“, „Изгрев“ и др. в Новия Несебър. През тази бюджетна година ще бъде завършена  тротоарната мрежа  и велоалеите в комплекс „Черно море“.

По линия на европейското финансиране местната власт  продължава да работи по няколко проекта, най-значителният от които е „Рехабилитация/ реконструкция на рибарско пристанище Северна буна-Несебър“. Със средства по европрограма ще продължи изграждането на скейт парка  на северната алея в Новия Несебър.  През тази бюджетна година започва  реконструкция на корпуса на СУ „Любен Каравелов“ в Стария град, съфинасирана по програма „Красива България“.

Продължават и дейностите  по програмата за „Морско дело и рибарство“, по която ще бъде финансирано изграждане на  екопътека в района на село Кошарица.

Община Несебър е заделила финанси за реконструкция и разширение на част от ул. „Първа“ в Слънчев бряг. Това ще бъде първи етап от цялостния ремонт на пътя, свързващ Несебър и курорта. В останалата част от улицата ще бъде извършена инфраструктурна рехабилитация. В участъка от кръговото кръстовище /до стадиона/ до моста на река „Хаджийска“ ще бъде монтирано ново улично осветление. Ще се  изградят тротоари, паркинги и ще бъдат извършени дейности по  благоустрояване.  Заложено  е изграждане на улично осветление в район от кв.“Пясъците“ и улична мрежа в зона запад срещу хотел „Континентал“. Предвидени са средства за разширяване на съществуващо трасе на улица между основния транспортен разпределител на кк“Слънчев бряг“ и първокласния път I-9 при разклона за с.Кошарица, с осигуряване на две ленти. Работи се и по улица, успоредна на „Първа“/ с начало кръговото кръстовище с арката/, чието изграждане ще облекчи движението в комплекса.

За Обзор през бюджетната година 2022 се заделят средства за приключване на проекта за  паркоустройство и благоустройство на  централната градска част. Финанси са предвидени и за основен ремонт на главен канализационен колектор под крайбрежната алея на града. Продължава изграждането на общински паркинг за 36 автомобила  и детска площадка в Обзор, съфинансирано по европроект.

За Свети Влас са заделени средства за финализиране на строителството на спортно-рекреативния парк и прилежащото му футболното игрище на територията на града.

Предвидено е и  предстоящо плащане на ВиК схеми  към ПУП – зона „Инцараки“.

В Равда ще се монтира  ново осветление по улица „Кирил и Методий“, която в момента се реконструира. Общината е отделила средства за изграждане  на ул.„Искър“ . По околовръстния път – ул.“България“, също ще бъде монтирано енергоспестяващо лед осветление. Финанси са заделени и по  проекта за преустройство на полифункционална обществена сграда с клубно предназначение в Равда.

Средства са предвидени  за  монтиране на осветление по велоалеята от Слънчев бряг до селищно образувание „Чолакова чешма“.

С финанси от отчисления от РИОСВ общината продължава монтажа на подземните контейнери за разделно събиране на отпадъци в населените места. Предвижда се и закупуване на нова техника.

В рамките на бюджетна 2022 ще стартира изграждането на водопровод в село Оризаре.

Както всяка година  за всички населени места са предвидени средства за рехабилитация на уличната мрежа, осветление, тротоари и общински сгради и други текущи ремонти.

Проектобюджет 2022  отново спазва принципа на  запазване и разширяване обема на предоставяните от общината услуги и повишаване на тяхното качество.Той има за цел да представи параметрите на общинските дейности.

Бюджетът се разполага в рамките на ресурсите на общината (трансфери от държавния бюджет, местни приходи, привлечени средства) и цели да постигне осигуряване на  човешки и финансов капацитет, необходими за  задължителните разходни отговорности по закон и изпълнението на годишните цели и задачи от местно значение.

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Несебър застрашен да отпадне от ЮНЕСКО В Несебър започват нов еко проект край Кошарица Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър Тон и половина електронни отпадъци сърбаха в есенна кампания в Несебър И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР Хамаци, панорамен далекоглед и соларни панели за бъдещата екопътека Кошарица - Плазовец
Тагове
несебър бюджет
Коментари

Още от последните новини