Прокуратурата проверява сигналите за обгазяване в Карнобат

Прокуратурата проверява сигналите за обгазяване в Карнобат - E-Burgas.com

Прокуратурата в Бургас проверява сигналите за обгазяване в Карнобат. От екоинспекцията заявиха, че не са постъпвали нови сигнали за задушлива миризма. Очаква се до края на деня да излязат протоколите от изследванията.

"Започнахме с оценка на изтичането на канализационната мрежа в река Мочурица. Установи се, че няма изтичане на такива вещества в реката. Очакваме до края на деня да излязат изследванията на водните проби в канализационните шахти. В рамките на последните три дни са установени три пъти изтичане на газ от канализационните шахти", заяви директорът на РИОСВ Бургас Павел Маринов.

„В завода няма производство, което да генерира тези газове, засега една шахта е показала стойности около 0,6″, допълни кметът на Карнобат Георги Димитров.

Шахтите се намират на производствената площадка на бившия тракторен завод, където в момента работят над 12 фирми. Те са проверени, но на този етап не са установени нарушения.

Прокуратурата в Бургас започна проверка дали бездействие, или неправомерно действие е довело до обгазяването.

„Целта е да се установят източниците на изтичане на тези газове и дали те са свързани с производствена дейност, или са остатъчни продукти. Това изтичане на газове дали представлява опасност за живота и здравето на хората, както и дали тази производствена шахта е свързана с водопроводната система на населението", обясни ръководителят на Районната прокуратура-Бургас Мария Маркова.

Ако прокуратурата открие данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба до 30 000 лв.

Коментари

Още от последните новини