Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята"

Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от

Млади хора от цялата страна чистиха местността Петрова нива и околията в продължение на четири дни

Над 250 чувала с боклук събраха доброволците в организирането почистване от екологично сдружение "За Земята" в Странджа.

Инициативата се проведе в местността Петрова нива, където бе организиран палатков лагер в продължение на четири дни. Млади хора от цялата страна участваха в почистването на околността, като успяха да съберат няколко тона боклук по време на престоя си. Отпадъците бяха концентрирани главно в деретата, където са се трупали с години.

И в това почистване най-много бяха пластмасовите бутилки от минерална вода, безалкохолни напитки и бира, които туристите често изхвърлят директно в природата, вместо да ги приберат в раницата си. Не липсваха обаче и други отпадъци като найлони, стъкла, консервени кутии, бидони, стари електроуреди, строителни материали и автомобилни гуми, включително гума от трактор. Около паметника на Петрова нива бяха открити много изкуствени венци, дарени от различни политически партии, които след събора са се превърнали в поредния неразградим отпадък в природата. 

Междувременно организаторите от "За Земята" се бяха погрижили да осигурят биологично чиста и сготвена на място храна за всички доброволци, както и всички необходими материали за почистването. По време на втория ден от почистването бе организирана и среща с представители на ПП "Странджа", които разказаха за работата си и проблемите на парка.

Чувалите бяха струпани до паркинга на Петрова нива, където днес трябва да бъдат изнесени с организиран транспорт от община Малко Търново. Част от боклука е събран разделно, което позволява той да бъде рециклиран. 

През изминалите 23 години почиствания на защитените територии, организирани от „За Земята“ са осъществявани в 3-те Национални парка Рила, Пирин, Централен Балкан, както в Природните паркове Странджа, Българка и в Западни Родопи. Чистенето през 2022 г. си постави за мисия да достигне до повече местни хора и ги въвлече в инициативата, а също и да популяризира красотата на природата в Странджа.

 

 

Галерия
Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини