Един проект, две решения за обновяването на Математическата гимназия в Бургас

Един проект, две решения за обновяването на Математическата гимназия в Бургас - E-Burgas.com

Във връзка с разпространено мнение на група архитекти относно това как точно да бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в сградата на ППМГ "Акад. Никола Обрешков"/Профилираната гимназия по романски езици "Г.С. Раковски", от Община Бургас заявяват следното:

По инициатива на Училищните настоятелства бе изготвен доклад за енергийна ефективност. Той констатира очевидното, че радиаторите в сградата, която не е регистрирана официално като архитектурен паметник, са стари, тръбите амортизирани, отоплителната система недостатъчно икономична и ефективна. Покривът също има нужда от сериозен ремонт и топлоизолиране.

Въз основа на енергийното обследване двамата училищни директори заедно възложиха изготвянето на проект за обновяване. Той се изработва в момента. В него се разглеждат две хипотези. Първа - да се постави върху фасадата външна изолация, като тази на разположените в близост и ансамблово свързани Спортен корпус и ОУ "Коджакафалията". Втора - при която се поставя вътрешна топлоизолация.

Когато проектирането даде двете решения, ръководствата на двете училища и специалисти в тази област ще преценят и изберат най-доброто.

Настояване на Община Бургас е в разработката да се заложи и оползотворяване на неизползваеми сега подпокривни пространства, в които могат да бъдат настанени кабинет по астрономия и други специализирани такива.

До края на тази година се очаква да завърши проектирането, а след това тепърва може да се кандидатства с готовия проект, с надеждата да се осигури външно финансиране.

Община Бургас вече се погрижи за превръщането на близкото старо сиропиталище в най-модерното основно училище в България и построи нов спортен корпус на три етажа. Тя заявява, че ще подкрепи най-доброто решение за сградата, предложено от ръководствата на двете училища и проектанта.

Коментари

Още от последните новини