Община Царево може да получи пари за възстановяване на мостове и инфраструктура

Община Царево може да получи пари за възстановяване на мостове и инфраструктура - E-Burgas.com

В Царево обсъждат кои инфраструктурни обекти приоритетно трябва да бъдат поправени. Решението ще бъде взето на заседанието на Междуведомствената комисия с участието на властта, която в момента заседава в пострадалия от наводненията град.

Междуведомствената комисия е назначена със заповед на премиера и трябва да обсъди и набележи спешни мерки за възстановяване на общината след бедствието. Комисията се ръководи от Петър Димитров, който е замесник-министър в Министерството на околната среда и водите. До 28 септември трябва да бъде представен на кабинета проектоплан за възстановяване, в който са описани всички щети, които трябва да бъдат остойностени. Трябва и да се набележат мерки, кои трябва да бъдат възстановени с приоритет. И в момента продължава разчистването и възстановяването на общината от природното бедствие.

Община Царево може да получи пари от държавата през Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Всяка една община, която обявява частично или пълно бедствено положение, може да потърси помощ от държавата. Това се случва през Междуведомствената комисия по възстановяването, която включва представители на различни институции.

За целта, представителите на местната власт представят в комисията документи за нанесените щети и поражения. След което комисията взема решение да предложи на Министерския съвет отпускането на помощ и евентуален размер. Дали това обаче ще се случи е в приоритетите и в правомощията най-вече на кабинета.

С каква сума разполага комисията в момента и за какво се харчат парите, NOVA попита вътрешния министър Калин Стоянов.

"В комисията, може би ще се повторя, към момента тези средства са в порядъка на около 67 милиона лева. Те са толкова благодарения на допълнително отпуснатите 50 милиона лева по бюджета за 2023 година до края. Приоритетно ще бъдат възстановени мостовите съоръжения, скъсаните пътища. И не на последно място - компрометираната стена на единия от язовирите. Благодарение на много точните и адекватни решения на място от хората, които контролираха целия процес там, не се стигна до много по-голямо бедствие", посочи Стоянов. 

Коментари