Бургаски младежи опознават Странджа, докато я почистват

Бургаски младежи опознават Странджа, докато я почистват - E-Burgas.com

Кампанията „Чиста и достъпна Странджа“ има за цел опазването на природата и популяризиране на екологичното възпитание. Неин двигател е сдружението Зелена Странджа. Всяка година то организира акции за почистване на силно замърсени и труднодостъпни места в планината. В кампанията все по-често се включват групи от бургаските училища и университети. Така младежите смесват полезното с приятното, като събират по няколко чувала с отпадъци, докато се разхождат из красивата Странджа.

Вече са факт първите две акции за новата година. Едната се проведе на 23 февруари. В нея участваха възпитаници на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, които посетиха района около село Голямо Буково. Втората се проведе вчера, с участието на десетокласници от Компютърната гимназия в Бургас, които посетиха района около село Белеврен.

Сдружение „Зелена Странджа“, съвместно с Община Бургас и Младежки международен център - Бургас, съобщава, че в кампанията могат да се включат ученици над 14-годишна възраст от училищата в Бургас, както и от общините Болярово, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско и Созопол, също и съответните общински, училищни, горски администрации и поделения на гранична полиция.

Община Бургас и Младежкият международен център помагат с разгласа и осигуряват транспорта и логистиката при всяка следваща акция.

От сдружението приканват желаещите да се включат в кампанията директори на училища, учители и ученици от Бургас и гореизброените общини, както и кметове на погранични населени места от Странджа, които желаят да се организира почистване в техния район, да се свържат със „Зелена Странджа“.

Акциите ще бъдат съпроводени с пешеходен преход в гората, разглеждане на забележителности, беседи и ще имат и образователен характер.

За заявки:

0888830066 - Владимир Димитров

Или през сайта: https://zelenastrandja.com/

 

* През последните години количеството на отпадъците в гората значително се увеличи. В състава им влизат основно вещи от трудноразградими материи – дрехи, обувки, раници, спални чували, пластмасови и алуминиеви опаковки. Боклукът е много и е предимно в труднодостъпни местности, до които се стига единствено пеш.

Местните власти и институции не могат да се справят със ситуацията и проблемът става все по-сериозен. Нужни са адекватни, целенасочени действия и участието на много хора, за да могат да се изчистят горите и реките на Странджа.

В рамките на кампанията през 2024 година ще бъдат организирани поредица от акции за почистване на гората от боклук, който ще бъде извозен до най-близките пунктове за сепариране, рециклиране и депониране. Младежки международен център - Бургас ще осигури безплатен транспорт за участниците, материали за почистване, вода и храна.

Галерия
Коментари