Стартира онлайн петиция за запазване на фасадата на Френската гимназия

Стартира онлайн петиция за запазване на фасадата на Френската гимназия  - E-Burgas.com
снимка: Велимир Иванов

Бургазлии вече събират подписи против евентуалното саниране на сградата

Онлайн петиция бе стартирана в интернет, която цели да запази от саниране фасадата на сградата на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски“. Както e-Burgas първи писа през септември в община Бургас в момента се обмисля вариант за поставяне на вътрешна или външна топлоизолация на училището, с което да се реши проблема с големия разход на енергия. Повече може да прочетете в нашите предишни статии по темата ТУК и ТУК.

Вчера излезе и официалното становище на групата „Български архитектурен модернизъм“, от където заявиха, че сградата е емблематична за периода на построяването й Бургас и евентуалното покриване на каменната фасада на практика би унищожило духа й. 

Днес Велимир Иванов, който всъщност първи поиска становището от групата архитекти, вече е стартирал петициячрез която събира подписи на бургазлии, желаещите фасадата да не бъде санирана. Обикновено проведените в интернет подписки нямат официална стойност, но пък със сигурност насочват общественото внимание към проблема.

След публикуваната от e-Burgas вчера статия в социалните мрежи се разрази голям дебат, за това дали сградата трябва да бъде санирана, за да бъде в унисон със съседните две сгради или да й бъде поставена вътрешна топлозолация, а каменната фасада да бъде реставрирана и излъскана. 

 

Коментари

Още от последните новини