В духа на българските традиции община Сунгурларе отбеляза своя празник

В духа на българските традиции община Сунгурларе отбеляза своя празник - E-Burgas.com

Празникът бе уважен от официални лица и гости от страната и чужбина, поздравителен адрес бе пратен от президента Румен Радев

С много настроение и богата програма Сунгурларе посрещна празника на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В деня на Трифон Зарезан в града се събраха майстори на божията напитка от общината и цяла България, за да покажат винарските си умения.

Като домакин кметът инж. Димитър Гавазов посреща приятели и гости на Сунгурларе. Сред официалните лица бяха зам.-областният управител Павлин Иванов, народните представители от 49 НС Севим АЛи и Ешереф Ешереф, зам.-кметовете на Сунгурларе Гергана Желязкова, Татяна Арнаудова, Хабибе Коджаисуф, председателят на Общинския съвет в Сунгурларе Ружди Хаджен, представител на търговско-промишлената палата Тодор Демирков, подполковник Данчо Мешлинков - началник на Военно окръжие Бургас, кметът на Котел Коста Каранашев и неговият зам.-кмет Румен Стоилов, кметът на Антоново Хайредин Мехмедов , председателят на фондацията „Творци на надеждата“ Микеле Санторелли, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на полицията в Сунгурларе Владимир Христов, директорът на местното училище Николай Русев, винопроизводители и представители на бизнеса.

Празникът започна с изложба с рисунки на деца, участвали в националния конкурс „Св. Трифон Зарезан“, а най-добрите творби бяха отличени и наградени от кмета на общината инж. Димитър Гавазов и директора на инспектората по образование Петя Петрова.


За единадесета поредна година организаторите на празника провеждат конкурс за най-добро домашно червено вино.

„На 14 февруари по дребна традиция почитаме покровителя на лозарите и винопроизводителите. Честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената, когато по нашите земи са бродели племената на траките. Ароматното и силно вино произвеждано от тях били прочуто по целия свят. Трифон Зарезан е един красив, но и обичан празник, който жителите на Сунгурларе ревниво пазят и пренасят през времето. Празник, съхранил любовта на сунгурларци към земята, дарила ни с прекрасно грозде и божествената напитка с аромат на вечност, плодове и слънце. Във всеки дом в общината и до днес се произвеждат ароматни вина и ракии с впечатляващи качества. Виното присъства на трапезите ни наравно с хляба на всеки празник. Гордеем се, че в община Сунгурларе се произвеждат вина, спечелили стотици конкурси и златни отличия. Нека свети Трифон Зарезан да закриля и умножава труда на всичко винопроизводители, да дарява плодородие и изобилие и да слави името ви като добри стопани и производители“, пожела кметът на Сунгурларе на всички хора, които произвеждат вино.

„Поздравявам ви по случай празника и ви пожелавам да продължите да правите това, което най-добре можете, а именно хубаво вино. Желая ви здраве и много успехи“, каза заместник областният управител Павлин Иванов.

Призът тази година бе връчена на младия, но вече опитен Горан Стефанов Недковски, който получи награда от 100-литрово буре. Традицията повелява титулуваният „Цар на лозята“ да поведе присъстващото мнозинство от хора към ритуалното зарязване на лозята. Всички жители и гости на Сунгурларе зарязаха символично гроздовите клонки за повече плодородие и качествен продукт.

След това тържествата продължиха на местността „Ичмята“ с подготвена специално за празника на община Сунгурларе богата фолклорна програма.

Кметът инж. Гавазов поведе правото българско хоро.

Галерия
Коментари