Несебър остава в Списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО

Несебър остава в Списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО - E-Burgas.com

Несебър остава в списъка на световното културно наследство в ЮНЕСКО, казаха на БТА от Министерството на културата. Решението е взето на 45-ата разширена сесия на ЮНЕСКО (10 до 25 септември, Рияд). Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместник Чавдар Георгиев и Амелия Гешева – съветник.

Българската делегация, представила позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, е била водена от министъра на културата и зам.-министър арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години.

От 20 страни, над 50 на сто са гласувалите положително за този добър за Несебър и за страната ни резултат.

Веднага след като бе съобщена добрата новина, кметът на Несебър – Николай Димитров, изказа благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа на Несебър.

Благодарение на защитената позиция, страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова, допълват от ведомството.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Саудитска Арабия. В рамките на разговора са били обсъдени редица въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В рамките на сесията, страната ни е инициирала и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване. Представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология е предизвикал голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.

Коментари