Отстраниха Росен Желязков като председател на НС

Отстраниха Росен Желязков като председател на НС - E-Burgas.com

Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на 49-ото  Народно събрание. 129 народни представители гласуваха "за", а 103 бяха против. Нямаше въздържали се.

В сряда в парламента постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на Желязков, внесен и подписан от депутати от ПП-ДБ и БСП. Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков НС да почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

Преди гласуването Росен Желязков се сбогува с колегите си с изключително емоционално слово, отказвайки то да бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР, както предложи Йордан Цонев от ДПС.

"Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като хора имаме нашите слабости и страсти. Но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим - човещина. Човещина, защото тези хора, които са сред нас, очакват от нас решения за техния живот, за тяхното бъдеще и семейства", заяви от трибуната Желязков под аплодисментите на част от депутатите, обръщайки се към присъстващите в пленарна зала енергетици и миньори. 

И допълни: "Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода. Затова отново трябва да се връщаме към човещината. Сега сме в периода на Страстната седмица и е важно да потиснем и гордостта, и егото си и на преден план да е смирението". 

В заключение Желязков благодари на колегите си "и за доверието, и за недоверието". "И двете са огледала - едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка. Аз благодаря и за двете! И тъй като не мога на всекиго поотделно, искам колективно да се извиня на всички. Да се извиня за действие или бездействие, с което съм засегнал някой от вас като хора", заяви Желязков. 

"За мен беше чест да бъда председателят на 49-ото НС", завърши изказването си от трибуната Желязков и беше аплодиран на крака от колегите си.

Емоционално прие днешното гласуване и заместничката на Желязков Росица Кирова. Още преди обявяването на резултатите от вота, тя се разплака.

Свързани статии
Транспортният министър: Модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас ще сведе човешките грешки до минимум
Тагове
Росен Желязков
Коментари

Още от последните новини