Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа

Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа - E-Burgas.com

Жителите на с.Дюлево, Община Средец се събраха днес от 10.00ч. пред Съдебната палата в гр.Бургас.  Протестът е организиран от Сдружение в обществена полза “За чиста природа-село Дюлево” срещу изграждането на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци с площ от 8 хил.дка. В Административен съд Бургас от 11.00ч. беше насрочено адм.д. 1893/2023г., заведено от областния управител на област Бургас Пламен Янев, който върна решението на Общинския съвет в Средец за изграждане на фотоволтаичен парк.


Прекалената близост на централата до населените места създава притеснения сред местното население. Опасенията им са, че изграждането на подобен соларен парк ще се отрази негативно върху природата, животните, водните водоеми и здравето на жителите на селата.


 Председателят на Сдружението г-н Валентин Киров, заяви че „Това е унищожаване на поминъка на много хора за 50 години напред. Без да се допитат до тях и за да си оправдаят стъпките, те продават общинска собственост, която от публична е преустроена в частна. Те искат да съсипят природата. Младите хора в тези села искат да се занимават със земеделие.“


Недоволстват и фермерите и животновъдите, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, защото фотоволтаичната централа ще бъде върху пасища. Ловците и пчеларите също са против.


Един от протестиращите, животновъдът Калин Славов обясни, че „640 декара пасища ще му бъдат взети и унищожени. Имаме вложени пари в отглеждането на животните. Сега тези животни трябва да ги затворим, а до сега ние ги пускахме на пасищата по 6-7 месеца в годината. Тази земя е предвидена от Министерството на земеделието само за животновъдство, а не за фотоволтаици“.


 Областният управител Пламен Янев също беше пред Съдебната палата, за да подкрепи хората. Той се надява , че гласа на местните хора, които не желаят да бъде изградена  тази централа, ще бъде чут.

 
На проведеното днес съдебно заседание по адм.д. 1893/2023г., състав на Административен съд Бургас, конституира като „заинтересована страна“ по делото Сдружение в обществена полза “За чиста природа-село Дюлево”. Следващото съдебно заседание е насрочено за 17.04.2024г. от 11.40ч.
 

Галерия
Свързани статии
Откриват Флората на Лазаровден Орхидееното общество отваря Болница за орхидея на Флора Бургас Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас Едно от Златните момичета на България ще избира най- красивата омъжена жена на Бургас Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Протест срещу изграждането на соларен парк
Тагове
Протест фотоволтаична централа средец бургас
Коментари