Електронните цигари - Бъдещето на пушачите

Електронните цигари - Бъдещето на пушачите - E-Burgas.com

Електронните цигари, известни също като електронни системи за доставяне на никотин (ENDS), придобиха популярност през последните години като потенциална алтернатива на традиционните тютюневи изделия. Тези устройства работят чрез нагряване на течност, съдържаща никотин и други аромати, произвеждайки пара, която потребителят вдишва. Въпреки че са предназначени да помогнат на пушачите да откажат вредния навик, електронните цигари предизвикаха противоречия относно тяхната безопасност, ефективност и регулиране. Тази статия ще изследва произхода, компонентите, употребата и последиците от електронните цигари върху вашето здраве.


История на електронните цигари


Концепцията за електронна цигара е въведена за първи път в края на 1960 г., когато Хърбърт А. Гилберт изобретява ръчно устройство за доставяне на никотин без дим. Въпреки това, едва през 21-ви век тези устройства започнаха да печелят популярност поради по-малко рисковия характер в сравнение с традиционното пушене. Китайският фармацевт Хон Лик разработва първата търговска електронна цигара, наречена Ruyan, през 2004 г. Оттогава индустрията процъфтява, като се появяват различни марки и дизайни на електронни цигари.


Компоненти на електронната цигара


Основните компоненти на електронните цигари от Esmoker.bg включват батерия, атомайзер или резервоар за течност, нагревателен елемент и мундщук. Батерията осигурява необходимата мощност за работата на устройството. Атомайзерът съдържа течността, която се превръща в пара при нагряване. Нагревателният елемент отговаря за нагряването на течността, докато мундщука е мястото, където потребителят вдишва парата.


Течности за електронни цигари


Течностите за електронни цигари обикновено съдържат никотин, пропилей гликол (PG) и/или растителен глицерин (VG), както и различни аромати. PG и VG образуват основата на течността и се превръщат в пара при нагряване. Те могат да бъдат намерени в различни съотношения, което влияе върху плътността и вкуса на парата. Нивата на никотина във флакона могат да варират от нула до високи концентрации, което позволява на потребителите постепенно да намалят зависимостта си от никотина.


Използване на електронни цигари


Потребителите на електронни цигари използват устройството чрез активиране на батерията, което води до нагряване на течността в атомайзера и производството на пара. Потребителят след това вдишва парата през устата, получавайки подобно изживяване на това да пушиш традиционна цигара, но без горенето и свързаните с него вредни вещества. Някои потребители също практикуват "джулингуване", което включва манипулиране на настройките на устройството и избора на течност, за да създадат персонализирано изживяване при изпаряване.


Потенциални ползи от електронните цигари


Една от основните причини хората да преминат към електронни цигари е желанието да намалят вредата за здравето си в сравнение с традиционното пушене. Тъй като не включват горене, електронните цигари елиминират хиляди токсични химикали, открити в дима от тютюневите изделия. Освен това те не произвеждат вторичен дим, който може да навреди на непушачи. Също така, електронните цигари предлагат възможност на пушачите да се откажат напълно от тютюнопушенето, тъй като осигуряват начин за получаване на никотин без много от вредните ефекти на тютюнопушенето.


Регулиране и контрол на качеството


Тъй като популярността на електронните цигари нараства, правителствата по света въвеждат разпоредби за регулиране на тяхното производство, продажба и употреба. В Съединените щати Агенцията по храните и лекарствата (FDA) издаде правила за електронните цигари, изискващи производителите да представят своите продукти за преглед и одобрение. Това включва проверка на съставките, емисиите и здравните твърдения, направени от производителя. Освен това FDA забранява продажбата на електронни цигари на непълнолетни и налага строги изисквания за етикетиране и опаковане.


Заключение


Електронните цигари представляват потенциален алтернативен вариант за пушачите, които искат да намалят риска за здравето си, свързан с традиционното пушене. Докато продължават да се провеждат изследвания за оценка на дългосрочните им ефекти върху здравето, важно е потребителите да разберат, че електронните цигари не са без риск. Като цяло, преминаването към електронни цигари трябва да се разглежда като стъпка към пълно спиране на тютюнопушенето, а не като решение на проблема със зависимостта от никотина.

Свързани статии
Инициатива срещу тютюнопушенето започва в Бургас Обясниха на деца в Несебър защо не трябва да пушат Разбиха незаконен цех за пълнители на електронни цигари в Бургас (Снимки) Митничари откриха над 180 хиляди контрабандни цигари и 24 кила тютюн 5 неща, които искаме да променим след срещата с пандемията Проф. Давид Хаят: Как да намалим вредата от пушенето и риска от болести (Видео) Митницата пресече контрабанда на цигари скрити в тенекии за босилек (Снимки) Черна статистика: Първи сме по смъртност от тютюнопушене в Европа Бургаски младежи подемат кампания срещу тютюнопушенето
Тагове
Електронните цигари
Коментари

Още от последните новини