В айтоското село Пещерско се радват на чисто ново читалище

В айтоското село Пещерско се радват на чисто ново читалище  - E-Burgas.com

През януари 2023 г., всички в село Пещерско се радват на чисто новата сграда на местното читалище. И с право, защото резултатът от поредния проект на Община Айтос е впечатляващ.

Средствата за основния ремонт на Народно читалище "Кирил и Методий 1929" село Пещерско са осигурени по общински проект през м. юли 2022 г. с Постановление №188 на Министерския съвет - "За допълнителни разходи от резерва, за преодоляване на последиците от бедствия". 374 941 лв е проектната инвестиция, средствата са постъпили по бюджета на Общината.

Най-подробно за съдбата на читалищната сграда в Пещерско ни разказва Айше, служителка в местния пощенски клон. Тя вече е настанила "Пощата" в едно от напълно обновените читалищни помещения. "Първо пощата беше над магазина, после я преместиха в Читалището - не беше ремонтирано. Тази сграда е построена през 1975 г., на 47 години е, не помним ремонт да е правен. Преди време тук прожектираха кино," разказва жената. После салонът и библиотеката за дълго остават заключени - там просто "не може да се влезе".

Айше е доволна, и настоява да покаже работното си място на кмета Васил Едрев, който е дошъл да види как приключва ремонтът. Заедно с него тук са общинският съветник Фикри Салим и кметът на селото Хюсеин Ахмед. За минути, новият читалищен салон се изпълва с млади хора, дошли да се видят и да поговорят с общинския кмет - разглеждат, предлагат, одобряват. Гюлшен и съпругът й се питат, дали пък не могат да празнуват 50-годишните си юбилеи тук - толкова е красиво и просторно.

Читалищният ремонт и асфалтираните улици в Пещерско, най-разпалено коментира земеделският производител Мартин Иванов. "Много сме доволни. Имаме много добра управа. Сега, ние казваме - и се изпълнява. Едно време, при другата власт - "плачехме", но нищо не ставаше", смее се младият мъж. Мартин Иванов, Хасан Халил, Рейхан Хюсеин и другите млади от Пещерско са хора със самочувствие - доказали се неведнъж в доброволчески акции. Живо се вълнуват от съдбата на селото, заедно объждат и успехите и проблемите с общинския съветник Фикри Салим и местния кмет Хюсеин Ахмед. А идването на кмета Едрев в Пещерско винаги е специално събитие - повод за нови проекти, за това къде да бъде поставена автобусната спирка, как да бъде обзаведено читалището и т.н.

 Фикрет Халил е от хората, които помнят строежа на читалището, признава, че не знае да е ремонтирано. Младият Фахри Хасан пък казва, че не е вярвал, селската руина да бъде преобразена в най-красивата сграда в Пещерско.

Като в класическата гръцка "пряка демокрация", на площада в Пещерско се заформя общо събрание на гражданите. Кметът Васил Едрев е категоричен, че трябва още малко работа - да се оформи няколкометровият подстъп към сградата - дейност, която не е включена в проекта. Младите мъже имат не само идеи, но и готовност да се включат - с труд и материали. И консенсусът е налице - кметът, както винаги - ще помага, а всеки ще участва с каквото може.

Читалището наистина има европейски вид и видимо преобразява центъра. Но всеки непредубеден гост ще ви каже, че Пещерско е уникално най-вече с жителите си - открити, честни в оценките си и ангажирани с бъдещето на родното село - не с думи, а с действия.

Коментари

Още от последните новини