Достатъчни ли са държавните бази за украинските бежанци у нас

Достатъчни ли са държавните бази за украинските бежанци у нас - E-Burgas.com

Украинските бежанци, които в момента са настанени в хотели, имат още около месец престой там. След това държавата ще търси друго място, на което да ги настани. Засега се планира това да стане в почивните бази, с които страната ни разполага, съобщава БНТ. Достатъчни ли ще са те, за да поемат всички бежанци - все още не се знае.

От 6 дни домът на Татяна е хотелска стая във Варна. "Живеем спокойно, под мирно небе, приеха ни, дълбок поклон, много благодаря!",каза Татяна Знабихина.

Преди войната е била директор в отдел за строителство. Сега: "Не ме е страх от работа. Чистачка, миячка на чинии - няма проблем. Не съм го правила, но съм готова", казва Татяна.

Сега пред нея и всички бежанци, настанени в хотела, стои датата 31 май. Последният ден, за който държавата ще изплаща престоя им в хотели.

"31-ви не е много далече, а проблемът не е решен", казва Татяна Знабихина.

"Още не сме мислили. Не искаме да повярваме, че ще ни местят", коментира Татяна Блихосава.

Ако се наложи, има ли вариант да си търсите квартира?

"Това ще е голям проблем, наистина голям проблем", каза Татяна Блихосава.

Опитахте ли?

"Нямаме пари за това, за съжаление. Да се надяваме, че ще намерим работа", каза Ирина Заднипренка.

В това положение, настанени в хотели, са 57 000 бежанци. Държавата още няма точен план къде могат да отидат те след 31 май. Вариантът, който се обмисля, е да бъдат настанени в държавни бази.

"Всички тези 57 000 няма как да бъдат просто преместени, затова се търсят и общежития или жилища, които не се ползват, така наречените ведомствени жилища", каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Държавните бази са над 600. В какво състояние са обаче все още не е ясно. Ясно е, че броят на бежанците в хотелите е в пъти повече от броя на наличните места в базите. Затова не е изключено държавата отново да потърси помощ от хотели, но в зимните курорти.

"Не са съвсем изключени, защото винаги трябва да има един резервен вариант", заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Властите обмислят и друга мярка - за да мотивират украинците да работят и да си наемат квартира, ще им помогнат с част от наема, но ще им го дават през заплатата. Нещо, от което не всички бежанци могат да се възползват.

"Имам две деца. Това е основната ми грижа", каза Татяна Блихосава.

Тъй като това е най-често срещаната трудност - в Министерския съвет се обсъжда още един вариант - държавата да подпомага детски центрове, които да се грижат за украинските деца, докато родителите им успеят да построят нов живот тук.

Свързани статии
Мариана Тошева: Край на голямото местене, над 22 хил. бежанци са настанени Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа 20-ина украинци отказаха да ги настанят в държавна база, още 500 ще пристигнат в Елхово днес Вицепрезидентът: Правителството прави грешки с настаняването на бежанците, не ни прави чест Все повече украинци напускат България Автобус с украинци се запали край Варна Украинци по Черноморието: Не ни местете от хотелите, няма къде да се върнем Расте недоволството на хотелиерите по Южното Черноморие Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат
Тагове
украинци бежанци настаняване
Коментари

Още от последните новини