Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази

Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази - E-Burgas.com
Снимка БНТ

И днес се очаква украински бежанци да излязат на протест, този път в комплекса "Златни пясъци" край Варна, съобщи БНТ. Причината е преместването им в държавни общински бази. Бежанците се надяват да бъде взето адекватно решение, така че да са спокойни, както и да има яснота за хотелиерите, в чиито бази все още са настанени.

В трите хотела на Преслав Луканов в "Златни пясъци" са настанени 100 души. Казва, че към момента представители на властите не са се свързвали с хотелиерите и че организацията не е добра.

"Информацията, която имаме е единствено от медиите. за разлика от предното преместване в края на май месец, сега организацията куца. Поне тогава имаше яснота, че ще има автобуси за извозване, влакове, докато към момента това е напълно неясно как ще се случи", обясни той.

Всички хотелиери регистрират украинските бежанци в единна система.

Настанените бежанци са предимно майки с деца. "Проблемът с преместването е фактът, че вече започнахме да се интегрираме", разказва една от тях. Родителите са намерили работа, много от децата вече посещават български училища, включително имат и лични лекари във Варна.

До момента е ясно, че от 1 до 15 ноември държавата ще се изплати парите за останалите в хотелите бежанци, но има доста неизплатени стари задължения, обясни Преслав Луканов. Притеснението му е, че заради сроковете на разглеждане на жалбите средствата може да се забавят или изобщо да не дойдат.

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ
Тагове
украинци бежанци протест
Коментари

Още от последните новини