Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка

Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка - E-Burgas.com

38 души, сред които 22-ма мъже, осем жени и осем деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в Черно море. Това съобщиха на нарочен брифинг в Бургас – Директорът на РДГП – Бургас комисар Антон Мирков и началник сектор в Черноморски граничен координационен център – Ивайло Николов.

По думите им около 06.25 ч. днес, чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“, в района източно от нос Шабла, е забелязан обект, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен Граничен полицейски наряд / ГПН/ от ГПУ - Каварна по брега за наблюдение.  В 10.00 ч. гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда , като там  са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци. Поради лошите метеорологични условия /силно вълнение/ и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигранитите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“  в румънски и български води, координирана от  Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Свързани статии
Бивш главсек на МВР: И ДАНС е замесена в каналите с мигранти 100 хиляди мигранти са опитали да влязат у нас през Турция от началото на годинатa Контролни пунктове на МВР около Бургас заради мигрантите Военни поемат контрола на границата, изтеглят командированите полицаи заради изборите Демерджиев: Тече проверка в Гранична полиция, мигрантският натиск е най-голям от години Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил Екшън с каналджии и мигранти приключи с поредна катастрофа Над 500 военни пазят границата Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Пик на бежанската криза: Центровете в страната се пукат по шефовете
Тагове
мигранти бежанци
Коментари

Още от последните новини