Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна

Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна - E-Burgas.com

Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работна среща с ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, за да коментират актуални теми и въпроси, както и предприетите действия на Министерството на туризма по ключови политики. В срещата се включиха председателят на организацията Георги Щерев и заместник-председателите Бранимир Миланов, Атанас Димитров, Малин Бистрин, Веселин Налбантов, Еньо Енев и Тодор Янакиев - член на УС на БХРА.

Във връзка с бежанците от Украйна и очакваните плащания към хотелиерите, настанили украински граждани, министър Димитров призова хотелиерския бранш за спокойствие и увери, че всички безспорни средства ще бъдат обработени от Министерството на туризма и администрирани до края на месеца. Периодите по плащанията обхващат месеците от март до септември, включително. Той напомни, че процедурата по самото плащане изисква и техническо време, но даденото в началото на мандата обещание за спешни мерки по разрешаване на тази криза ще бъде категорично изпълнено.

Служебният министър разясни подробно процеса на изплащане и сверяване на данните и напомни, че Министерството на туризма единствено администрира плащанията по програмата. Във връзка с въпросите дали програмата за бежанците от Украйна ще бъде удължена, министърът на туризма подчерта, че решението може да бъде взето от Министерския съвет въз основа на предложението на  междуведомствената работна група, която заседава и обсъжда различните варианти.

Министърът разясни какво е свършено до момента и подчерта, че основното му задължение е да защитава бранша.

С Изпълнителното бюро на БХРА министър Илин Димитров обсъди предстоящия зимен сезон, възможността да се въведе таван за цените на ток и газ, както и запазването на ДДС 9%. 

„Важно е да имаме работещ парламент, за да се приеме законът за държавния бюджет и необходимите законодателни промени в подкрепа на бизнеса“, подчерта служебният министър. Той призова хотелиерите да се възползват активно от възможностите по втората процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за киберсигурност и подчерта, че с подобрения по сайтовете си те ще постигнат по-добра видимост в дигиталното пространство.

Министър Димитров информира и за актуалната работа по външните пазари, както и предстоящите участия на страната ни в ключови международни изложения, като това във Великобритания в началото на ноември.

Сред важните теми, които бяха обсъдени, беше и рекламата на дестинацията – „променяме изцяло начина, по който рекламираме България“, подчерта министърът и постави акцент върху дигитализацията и прозрачността при изразходване на средствата. 

Важно е какви послания излъчваме като бранш и дестинация – около този призив на министър Илин Димитров се обединиха и представителите на влиятелната организация на българските хотелиери и ресторантьори.

Свързани статии
Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Пик на бежанската криза: Центровете в страната се пукат по шефовете Северномакедонецът Зоран се разкая за участието си в каналджийство, но съдът реши друго
Тагове
хотелиери бежанци
Коментари

Още от последните новини