Пик на бежанската криза: Центровете в страната се пукат по шефовете

Пик на бежанската криза: Центровете в страната се пукат по шефовете - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предаде БГНЕС.

Бежанската база "Пъстрогор" е препълнена, както и лагерът в Бусманци. Настанените там мигранти са над 420 при капацитет от 300 души.

Налага се бежанците да се настаняват в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения. Мигрантите идват предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

"Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски", разказват от администрацията на един от бежанските лагери.

Служителите в бежанските центрове се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да поддържат съществуващата база. Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още от там.

За последните две седмици имаше няколко инцидента в България, при които бяха заловени десетки бежанци у нас. При единия от инцидентите в Бургас загинаха двама полицаи.

Свързани статии
Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Северномакедонецът Зоран се разкая за участието си в каналджийство, но съдът реши друго Бивш шеф на разузнаването: Има чадър над каналджиите, държавата не иска да си свърши работата Програмата за настаняване на украински бежанци приключва през август Миграционният натиск у нас се увеличил три пъти през последната година
Тагове
центрове бежанци
Коментари