Започва кандидатстването след 7 клас

Започва кандидатстването след 7 клас - E-Burgas.com

Започва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки, припомня БНТ. 

За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование. При тестовете по български език и математика промяна няма. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки. 

Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки, изтъкна Ваня Кастрева, началник на РУО-София, цитирана от националната телевизия.

Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология.  Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години. Реално погледнато във формирането на бала участва само оценката от 7-ми клас, отбеляза Кастрева.

Коментари