Спасиха 666 древни артефакта от ръцете на алчен иманяр от Сунгурларе

Античните вещи са от Рим, Византия, Гърция и Българско Средновековие

Уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др., бе осъществена от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас.

В хода на полицейските действия, продължили близо едно денонощие, бе задържан 60 годишен мъж от сунгурларското село. Съединение. В дома му в специално пригоден тайник бяха намерени и иззети 666 монети и други артефакти / пръстени, печати, пломби, медальони и др/. 

Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като иманярът извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество.

За извършване на незаконната си дейност 60 годишния мъж използвал метал-детектори. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицейските служители разполагали с данни, че въпросните артефакти ще са обект на трафик зад граница, най-вероятно в Германия.Поради тази причина е  инициирана светкавична операция по предотвратяване трафикирането на културно-исторически ценности. Същите предстои да бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас. 

Иманярът обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.
 

Сподели новината:

Коментари