Над 100 общини в страната събират незаконно такси

Над 100 общини в страната събират незаконно такси - E-Burgas.com

Почти половината от 265-те общини в България събират незаконни такси, става ясно от резултати от проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Заради това държавното обвинение е поискало от съда обявяването на 93 общински наредби за нищожни.
Най-много наредби за събиране на такси са засечени в районите на Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив, София, пише в. Сега.

В началото на 2016 г. ВАП е разпоредила на окръжните прокуратури да извършат проверка по реда на надзора за законност върху всички подзаконови актове, издавани от общинските съвети. 

"В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети, в общините в страната са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести", съобщават от обвинението. Най-често те са свързани с издаване на "разрешения за разкопаване /прокопаване" на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. Тази практика се е прилагала редовно в 112 общини.

Коментари