Местна комисия алармира: 13-годишни момичета стават проститутки

Местна комисия алармира: 13-годишни момичета стават проститутки - E-Burgas.com

Много често момичета между 13 и 15 години проституират и са експлоатирани от сводници. Това каза секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева пред радио "Фокус". Това стана по време на „Идентификация и социална подкрепа на деца, жертви на трафик на хора“ което се провежда в КЦ „Морско казино“.

Най-често признаците, по които могат да се разпознаят, че тези момичета са жертви на трафик на хора, са формални. „Не ходят на училище , бягат от дома, не се прибират,винаги са контролирани. Дори да ходят на училище, сводникът е някъде наоколо и ограничава контактите им. Парите винаги се прибират от сводника“, каза още Янева. По думите й момичетата не търсят помощ, защото много често не се идентифицират като жертви.

„Информацията идва по косвени начини-от близките или от човек, който е от тяхното обкръжение, от инспектор Детска педагогическа стая, полицаи, районни инспектори. Идентификацията се случва, когато има по-драстична ситуация на насилие“, каза Янева. По думите й извеждането от такава среда е трудно, защото има риск момичетата да се върнат отново. „Системата ги подкрепя до 18 години и след това е по-трудно да им се погне да бъдат насочвани и настанявани“, добави секретарят на Комисията.

 

Коментари