Мечки кръстосвали Странджа преди два века

Мечки кръстосвали Странджа преди два века  - E-Burgas.com

Най-вероятно са били избити за храна или ловни желания на местните феодали и хора
 

Мечките в Странджа са изчезнали още през 19 век. Това каза  старши експерт „Биологично разнообразие” от ПП "Странджа" пред радио 'Фокус". 

„Сложно е да се прецени кога точно е изчезнала от Странджа. Това, което се среща в различни източници е в началото или средата на 19 век“, каза още Камбуров.

По думите му най-вероятно е била избита за храна или ловни желания на местните феодали и хора. „Може би заради това, че е имало изключително интензивно животновъдство, огромни стада и за този най-едър за България представител на животинското царство не е останало място в тогавашната представа на човека като стопанин на природата“, допълни още.

Според него  по настоящем е сложно да се прецени дали съществуват обществени нагласи, които биха могли да помогнат за възстановяването на мечката. „Но според статистиката на места, където се срещат едри бозайници, приходите от туризъм и от съпътстващи дейности се увеличават, тъй като такъв вид едри хищници са един вид гаранция за това, че природата функционира по един запазен, съхранен и вечен начин“, допълни той.

Камбуров добави още, че за разлика от другите български планини, в Странджа е трудно да се възстанови популацията на мечката. Причината е, че в другите планини в България съществува пространствена планинска връзка, като например Рила, Пирин, Родопите.“Дори някъде да бъдат унищожени, съседните популации могат да възстановят след време, когато фактът довел до изтребление отмине. За Странджа това не може да се случи лесно, защото е обградена от големи земеделски пространства и от големи реки. Граничи на запад с река Тунджа, отделя се от Родопите, също още една голяма река Марица. Естественото възстановяване на вида е практически невъзможно при тези условия“, допълни още инж. Камбуров.

Коментари