Изненада: Бургас с най-добри показатели на въздуха през зимата

Изненада: Бургас с най-добри показатели на въздуха през зимата - E-Burgas.com

Причината се крие в добрите климатични условия и близостта на морето

Бургас и Стара Загора са градовете с най-добри показатели на въздуха през отоплителния въздух. Това показват данние на гражданска инициатива измерва чистотата на въздуха в реално време. В петък сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си. Оказа се, че по време на отоплителния сезон, въздухът във Видин е бил най-замърсен.

В ефира на „Събуди се" доброволецът от "AirBG" Светослав Иванов заяви, че с настъпването на пролетта въздухът се е поизчистил.

„Високите стойности на фини прахови частици определено са през зимата, в късните и ранните часове от денонощието. Според данните Видин е много, много замърсен град. От общо 160 денонощия отоплителен сезон цели 91 са били с повишение на фините прахови частици. Основният проблем е битовото отопление. На второ място по мръсен въздух се нарежда Русе, а на трето Пловдив", каза още Иванов.

Трите български града са съответно с по 91. 73 и 65 денонощия с мръсен въздух. В същото време Бургас и Стара Загора са с по 22 и 17 денонощия на замърсяване. Основната причина за това е по-меките климатични условия и фактът, че морето е на близо. 

 

Коментари