Българското кино празнува 104 години от прожекцията на първия роден филм на 13 януари

Българското кино празнува 104 години от прожекцията на първия роден филм на 13 януари - E-Burgas.com

В Бургас случая ще отбележат на 8 и 9 февруари - заедно с 80 години от рождението на Невена Коканова

Българското кино празнува на 13 януари. Датата почита деня, в който за пръв път е прожектиран първият български филм. Лентата е "Българан е талант" и е показана през 1915 г. Години по-късно, през 1973 г. са поставени и основите на професионалното кино образование у нас. Във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) се откриват първите три специалности, обвързани със 7-мото изкуство: „Кино и телевизионна режисура“, „Кино и телевизионно операторство“ и „Кинознание“. Четири години по-късно следват първите участия на студентите в международни филмови фестивали.

Официално 13 януари е обявен за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино с декрет на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.

В Бургас празникът ще бъде отбелязан заедно с друга знакова годишнина - 80 години от рождението на великолепната Невена Коканова. Общото събитие ще се проведе на 8 и 9 февруари (петък и събота) и носи името на голямата родна актриса - "Дни на Невена Коканова". Ето какво ще включват те:

На 8 февруари (петък) от 18:00 часа в конферента зала "Ахело" на Гранд Хотел и СПА Приморец Георги Тошев ще представи свои книга и филм, посветени на знаковата дама от родната театрална и киносцена.

"Години любов. Невена Коканова – колекционерско издание" е книжна биография на актрисата, посветена именно на 80-годипшнината от рождението ѝ. Творбата е в луксозен формат, с твърди корици и суперобложка и включва нейните необикновен живот и вълнуваща кариера, обрисувани включително с над 250 снимки от личния архив на дъщерята на звездата - Теодора. След литературното събитие, ще стартира филмова прожекция. Отново в конферентна зала "Ахело" ще бъде показан новият документален филм „Невена Коканова. Пътуване“ с участието на Георги Тошев и колеги на голямата дама на българското кино.

На 9 февруари (събота) ще бъдат прожектирани три знакови ленти от филмографията на Невена Коканова, режисирани от съпруга ѝ Любомир Шарланджиев – „Карамбол“ (сниман в Бургас), „Най-добрият човек, когото познавам“, „Спомен за близначката“. Те също ще бъдат показани в Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът ще е платен. Предстои уточняване началния час на прожекциите.

И в двата „Дни на Невена Коканова“ в Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде експозирана тематична изложба, включваща 30 фотографии от личния архив на дъщерята на голямата актриса.

2019 г. е специална и за организатора и домакин на „Дни на Невена Коканова“ в Бургас - Гранд Хотел и СПА Приморец. Знаковият хотел, символ на гостоприемството в морския град празнува 60-годишнина. В последните години той заема все по-устойчива позиция и в културния и обществен живот на града, чрез различни инициативи и мероприятия.

Коментари