Американски миноносец влиза в Черно море

Американски миноносец влиза в Черно море  - E-Burgas.com

Американският ескадрен миноносец „Портър“, въоръжен с управляеми ракетни системи, утре ще влезе в Черно море съгласно „планова ротация“, съобщи днес ТАСС, като се позова на информация от пресслужбата на Шести американски флот, чието командване е базирано в Неапол, Италия. „USS Porter ще влезе в Черно море на 6 юни 2016 г. с цел рутинни операции по време на планово отбиване ", се казва в съобщението. Пресрелизът напомня, че американски кораби редовно оперират в черноморския регион "за осигуряване на мира и стабилността“.

Преди седмица постоянния представител на Русия към НАТО Александър Грушко каза в интервю за "Российская газета", че Черно море никога няма да се превърне в "натовско езеро", и добави, че "тенденцията към влошаване на отношенията още не се е изчерпала ".

„Днес НАТО се опитва да пренесе конфронтационните схеми в акваторията на Черно мори, отбеляза той. Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро". Но в НАТО прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в "натовско езеро", и ще предприемем всичти необходими мерки да неутрализираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южното направление“, обясни Александър Грушко миналия понеделник. 

Неотдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът обсъжда възможностите за засилване на своята активност в Черно море. „Вече увеличихме нашето присъствие в Черно море и в момента мислим, че можем да направим още по това направление. Затова разглеждаме със съюзниците си в района този въпрос“, каза той, цитиран от ТАСС.

в. "Сега"

Коментари