Всеки пострадал от заледените тротоари в Бургас може да съди общината

Всеки пострадал от заледените тротоари в Бургас може да съди общината - E-Burgas.com

Адвокат Евгений Мосинов: Общината носи отговорност за лошото поддържане на нейната собственост

Гражданите, които през последните дни са пострадали по хлъзгавите улици, тротоари и спирки в Бургас, могат да потърсят правата си в съда. Това заяви адвокат Евгений Мосинов по повод зачестилите случаи с травми в града. Припомняме, че днес възрастна жена бе откарана в болница, след като се падна върху хлъзгавата настилка на една от новите автобусни спирки в комплекс "Славейков". 

Мосинов припомня, че площадките и автобусните спирки по правило са публична общинска собственост, включително и новите, изградени по Интегрирания градски транспорт.. Задължение на общината е да организира почистването им. На 20 декември миналата година пък Общински съвет - Бургас гласува 650 хил. лв. за зимно поддържане на улиците. 

"Любопитно е колко са изразходени само през януари, не бих се учудил ако има преразход. Възниква и въпросът дали са достатъчни тези пари, като част от общо 21 милиона, които общината се събера от такса битови отпадъци тази година. При положение, че януарското застудяване и снеговалеж беше очакван, защо поискаха само толкова? Важно е да знаем и дали редовно се плаща на почистващата фирма, защото те няма как да чистят без пари" заяви Евгений Мосинов. 

Според адвоката всички падания, счупвания и катастрофи настъпили върху общинските улици и тротоари подлежат на обезщетяване по съдебен ред. Общината носи отговорност за причинените вреди от лошото поддържане на нейната собственост. Застрахователите вече отдавна съдят общината за причинени вреди на автомобили от дупки по улиците.

 

Коментари