Поради огромния интерес: Канят бургазлии на среща с розовото фламинго в Атанасовското езеро

Поради огромния интерес: Канят бургазлии на среща с розовото фламинго в Атанасовското езеро  - E-Burgas.com

Поради небивалия интерес към тези розови екзотични гости, "Българска фондация Биоразнообразие" и "Зелена странджа организират" пешеходен поход в северната част на резерват Атанасовско езеро за наблюдение на голямото ято от розово фламинго. 

Разходката ще се проведе утре, а сборният пункт е от 17:00 часа на паркинга пред аутлета на "Пума". Оттам групата ще поеме пеша към по определения от МОСВ маршрут за пешеходен туризъм в резервата. Пътят е 3,5 км в едната посока. 

Участниците ще имат възможност да погледат птици с бинокли и оптични тръби, осигурени от организаторите. Голямото ято от фламинги наброява 178 птици в различна възраст - възрастни, млади и малки. На участниците ще бъдя обяснено по какво се различават, как изглежда по-отблизо този екзотичен вид, наистина ли е толкова розов и верно ли са розови краката му.

Маршрутът минава по черен път между тръстиките на обходния канал и езерото. Задължително е да сме обути с удобни маратонки или обувки.

Маршрутът е подходящ и за малки деца, защото е изцяло равен, няма изкачвания и трудности - единствено трябва да се прецени дали ще могат да изминат такова разстояние.  

Организаторите прдупреждават, че всеки желаещ е добре да си носи вода, нещо за хапване, репелент срещу комари, челник, както и фотоапарат и бинокъл по желание. 

Програма /2 септември, понеделник/

17:00 - Среща на паркинга на аутлета на Пума (ако идвате от Сарафово към Бургас, веднага след езерото вдясно, преди големия завой). Няма друг начин да се стигне дотук освен с автомобил (от Бургас в посока Солниците и оттам обратно към Бургас);
17.30 - Начало на пешеходния преход през резерват Атанасовско езеро;
18.30 - Наблюдения на розово фламинго
19:00 - Обратен път по определения за пешеходци маршрут на МОСВ до колите
20:00 - отпътуване за Бургас;

Повече информация може да научите на страницата на събитието

Коментари