Парадокс: Загубите на "БургасБус" идвали от наем към община Бургас

Парадокс: Загубите на

През първите четири месеца на 2018 година предприятието работило на печалба

Наем към община Бургас от 2 млн. лв. бил основната причина общинското предприятие БургасБус да бъде на загуба през 2017 година. Това обясни лично кметът Димитър Николов на днешната сесия на Общински съвет – Бургас, където бе приет финансовия отчет на дружетвото за миналата година. 

“Община Бургас бе първата одобрена в страната по проекта за интегриран градски транспорт. Така ние обрахме хубавото и лошото по него, като първенци. Насоките бяха промени за останалите общини, след като ние бяха подписани договорите. Така 2 млн. от наема, който дължи “БургасБус” на община Бургас си остана за дружеството. Община Бургас не успя да се възползва от това, което извоюва. Останалите общини имаха шанс да успят да се измъкнат от това действие.” обясни Николов.

В момента общината отново започва разговори с Европейската комисия с искане да прехвърли новите автобуси на „БургасБус” и ако това се случи, следващите отчети ще са различни, тъй като дружеството няма да плаща наем. Другата причина за пасива е закупуването на новите автобусите и тролейбуси, които в момента се движат по линиите на градския транспорт. 

От трибуната на местния парламент говори и управителят на дружеството Петко Драгнев. Той успокои, че въпреки пасива "БургасБус" няма нито едно просрочено плащане. В същото време показателите за новата година били много добри и се очаквало дружеството да бъде на печалба в края на 2018 година. От следващия месец ще започне и поетапно съкращение на контрольорите в автобусите, тъй като всички валидатори вече ще работят. Петко Драгнев абсолютно отхвърли тезата, че щатът на дружеството в момента е раздут, като дори заяви, че в момента шофьорите са недостатъчно на брой. 
 

Коментари