Община Бургас получи строителен оскар

Община Бургас получи строителен оскар - E-Burgas.com

Община Бургас бе отличена за реализирания в началото на тази година пешеходен надлез с кръгово движение "Трапезица" с приз за луксозно строителство, архитектура и дизайн на шестото издание на конкурса LUXURY PROPERTY AWARDS 2016. Официалната церемония по награждаване се проведе снощи в балната зала на Гранд хотел "България" в София.

Призът бе връчен на заместник-кмета на Бургас с ресор "Европейски политики и околна среда" Руска Бояджиева. На церемонията присъства и фирмата-изпълнител на проекта "Трейс Груп".

Инвестиционният проект "Реконструкция на съществуващо кръстовище "Трапезица"  c нова организация на движение и "Проектиране и строителство на два броя свързани пешеходни надлези е един от ключовите компоненти в изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", изпълняван от Община Бургас в качеството й на бенефициент по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г.

Пешеходен надлез "Трапезица" е комплексно съоръжение, включващо реконструираното в тип кръгово кръстовище "Трапезица" и изградения пешеходен надлез. Съоръжението оптимизира и подобри транспортно-експлоатационните характеристики при пресичането на две от основните транспортни артерии в града и осигури свободно и безопасно пешеходно преминаване над нивото на пътя.

Надлезът представлява Х-образен възел със затворени краища, обединяващ шест пешеходни моста в единна структура. Съоръжението е със светъл отвор с височина 6 метра и служи да се премостят четирите платна на новото кръгово кръстовище. В четирите краища са разположени асансьори, подходящи за обслужване на хора в наравностойно положение, велосипедисти и майки с деца. Мостовете и ядрото на пасарелката са изградени от стоманена конструкция, метални парапети и решетки с пълзяща растителност под тях. Стълбищата са съчетание от стоманобетонна и стоманена конструкция със стоманени парапети.

Дизайнът на надлеза успешно се вписва в заобикалящата среда от жилищни, търговски и индиустриални сгради и придава един по-атрактивен и привлекателен вид като място за моментен отдих или дори социален контакт. Концепцията и идеята на проекта е освен средство за преминаване пешеходното пространство, да допринася и за културния облик на града, като дава възможност за провеждане на изложби на открито или монтиране на арт инсталации.

Партньори на строителните Оскари бяха представители на Международната академия на архитектурата, Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация, ERP България,  Бизнес Клуб Лондон и други.

Коментари