Нови пари по програмата за саниране - евентуално през 2019 г.

Нови пари по програмата за саниране - евентуално през 2019 г.  - E-Burgas.com

Докато не бъде изчерпан ресурсът по Програмата за саниране, най-вероятно няма да предложим нови средства. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде actualno.com.

„Разписахме и внесохме в НС нови правила за Националната програма за енергийна ефективност. Очакваме дебати по програмата. 2018 г. и 2019 г. трудно ще приключим със сградите, които понастоящем са одобрени с подписани договори от Българска банка за развитие. 2018 г. ще реализираме още сгради с ресурса, който имаме гарантиран. Негативът по програмата, който се насади по политически и други причини, не ни дава оптимизъм да ви кажа точно каква ще е сумата през бюджета през 2018 г.“, коментира Нанков, цитиран от Фокус. По думите му догодина ще изпълняват поне още 700 сгради.

„Няма да успеем да ги изпълним с настоящия ресурс. Имаме да разходваме над 1,5 млрд. лв. Това е ресурсът за 2018 г. от този, който имаме понастоящем. Докато не бъде изчерпан ресурсът, най-вероятно няма да предложим нови средства. 606 в момента са сградите в процес на реализация. Програмата я влачим вече трета година на етап изпълнение. Въвели сме в експлоатация 709 сгради. Ново финансиране евентуално ще има през 2019 г. Убеден съм, че тези, които критикуваха програмата, сега ще бъдат нейни големи защитници“, каза още Николай Нанков.

Коментари