New York Times: Изгубен свят от потънали кораби лежи край бреговете на България

New York Times: Изгубен свят от потънали кораби лежи край бреговете на България  - E-Burgas.com

"Подобно нещо никога не е било наблюдавано в подводната археология. Не можехме да повярваме на очите си!" казва Родриго Пачеко-Руиз

Подробна статия за последните археологически открития около българския бряг на Черно море публикува електронното издание на "Ню Йорк Таймс". В материала са публикувани откритията и впечатленията на участниците в изследователската мисия на кораба „STRIL EXPLORER”, който проведе научна експедиция по проучване акваторията на Черно море в български териториални води. Целта на проекта бе да бъде направено подробно проучване на българската акватория на Черно море и картиране на откритите артефакти от ранната праистория до късното средновековие, свидетелства за човешката дейност в региона през вековете. Ето какво пише "Ню Йорк Таймс":

Средновековен кораб лежи на повече от половин миля дълбочина на дъното на Черно море. Неговите мачти, греди и талпи стоят там необезпокоявани в мрака през последните 7-8 века. Липсата на кислород в ледените дълбини са успели да ги предпазят от всички морски обитатели, които биха пирували с потъналото дърво. 

Тази есен екип от изследователи спуска робот, който осветява останките и прави хиляди снимки с висока резолюция, които после компютър сглобява в детайлен портрет. 

Археолозите датират откритието на 13-ти или 14-ти век. Това отваря изцяло нов прозорец към плавателните съдове, които са откривали Новия свят, включително този на Колумб. Въпросният средновековен кораб вероятно е служил на Венецианската империя, която е имала силни позиции в Черно море. Никога преди това подобен кораб не е бил откриван в толкова запазена форма. Може би най-голямото откритие е квартердека, от който капитанът е направлявал екипаж от близо 20 моряци.

"Подобно нещо никога не е било наблюдавано в подводната археология. Не можехме да повярваме на очите си!." казва Родриго Пачеко-Руиз, член на експедицията в Центъра за морска археология в университета в Саутхемптън.

Забележително е, че находката е само една от общо 40 корабокрушения, които международния екип напоследък е открил и фотографирал на българския бряг. Възрастово плавателните съдове обхващат цяло хилядолетие - от Византийската и Османската империя, чак до 90-те на 19-ти век. Корабите са в толкова добро състояние, че изображенията разкриват непокътнати намотки от въжето

По принцип, когато корабите са в такова добро състояние, че изображенията разкриват непокътнати дори сложни детайли от дърворезбата и декорацията. 

"Те са удивително запазени", казва Джон Адамс, лидер на проекта на Черно море и основател и директор на центъра на морската археология в университета в Саутхемптън. Крум Бъчваров, член на екипа от университета в Кънектикът, който е израснал в България и е извършвал поредица проучвания в свои води, заявява, че последните открития "далеч надминават и най-смелите ми очаквания." 

"Това е една страхотна история. Можем да очакваме тя да има реален принос към нашето разбиране на древните търговски пътища.", казва Шели Уошман на Института по морска археология в Тексас A & M University.

Стоките които се търгуват през Черно море, включват зърно, кожи, коне, масла, тъкани, вино и хора. За европейците, морето осигурява достъп до северния клон на Пътя на коприната и вноса на коприна, сатен, мускус, парфюми, аромати и скъпоценни камъни. Печалбите са били толкова големи, че през 13-ти и 14-ти век Венеция и Генуа са водили войни за контрол над търговските пътища в Черно море. 

Според Брендън Фоли, археолог от Woods Hole Oceanographic Institution, доброто състояние на корабокрушенията предполага, че много обекти във вътрешността на техните корпуси може също да бъде цяла. "Можем да намерим книги, пергамент, писмени документи. Кой знае колко от тези неща са се превозвали. Важното е, че сега имаме възможност да ги намерим. Това е невероятно!" заявява той в интервю.

Експерти твърдят, че успехът в български води може да вдъхнови и други нации, които контролират части от Черно море да се присъединят към археологически лова. Такива са Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Според -р Фоли, който е изследвал множество потънали кораби в Черно море, цялата шир на морето несъмнено крие десетки хиляди загубени кораби. "Всичко, което някога е потънало там ще бъде запазено. Няма къде да отидат" добавя той.

 

Превод: e-Burgas.com

Цялата статия на "Ню Йордк Таймс" четете тук!

Коментари