Местният парламент в Бургас даде зелена светлина за ремонта на "Демокрация"

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина за ремонта на

Идеята е на етап предпроектно проучване, администрацията обеща да чуе мнението на бургазлии

Идеята е на етап предпроектно проучване, администрацията обеща да чуе мнението на бургазлии
Общински съвет - Бургас даде зелена светлина за предстоящия ремонт на бул. "Демокрация". Идеята на администрацията е да се обнови участъка на булеварда между заведението "Чадъра" и кръговото кръстовище на хотел "Мираж". 

Там трябва да се обособи лента за автобусите, която да стане част от схемата за Интегриран градски транспорт в Бургас. В момента идеята е на етап предпроектно проучване, което възлиза на 12 млн. лв.  Проектът трябва се осъществи по програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е по процедура „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”. 

Днес в залата на Общински съвет присъства заместник-кметът Руска Бояджива, която с екипа си обиколи всички комисии, за да внесе яснота по проекта. Според Бояджиева заяви, че е търсен баланс между това да има коридор за автобуса, да се запазят паркоместата по "Демокрация" и да се улесни паркирането. Въпросното трасе е избрано в резултат на сериозни проучвания, като проектанските екипи са обмисляли такова трасе през "Трапезица" и "Струга", както и продължаване на трасе до Сарафово.

Всичкки данни и анкети обаче показали, че най-голяма концентрация на трафика има именно по трасето на "Демокрация". 

"Оперативната програма не дава пари за асфалт, а за интегрирани решения за градска мобилност. Асфалитрането на "Демокрация" и обобяването на буслента е най-малкото, което предлага проекта. Говорим за управление на трафика." заяви Руска Бояджиева. 

Предложението бе подкрепено от общинския съветник Евгений Мосинов, който обаче поиска яснота относно размера на финансирането.

"12 млн. лв. са много пари и размаха, с който пишем цифрите, означава, че трябва да имаме поне елементарна представа какво се крие зад тези пари. Надявам се, че такива сметки да има и те да са обосновани. В Интегрирания градски транспорт тази улица беше забравена, тъй като обществения транспорт бе премахнат от нея." заяви Мосинов от трибуната на местния парламент. Той предложи да бъде създадена наблюдателна комисия, която да следи за разходването на средства по проекта, но предложението му бе отхвърлено с гласуване. 

Според Руска Бояджиева идеята е на етап предпроектно проучване и за по-конкретни цифри все още не може да се говори. Тя допълни, че тепърва ще бъдат провеждани обществени обсъждания, където бургазлии ще могат да дават своите предложения относно конкрените строително-монтажни работи. По темата взе отношение и кметът Димитър Николов, който също се ангажира, че дебати тепърва ще се провеждат, за да може всички да бъдат максимално доволни от изпълнението на проекта. 


 

Коментари