Ирина Бокова: Очакванията към жена директор на ООН ще бъдат много високи 

Ирина Бокова: Очакванията към жена директор на ООН ще бъдат много високи  - E-Burgas.com

Очакванията към новия към новия генерален секретар на ООН нарастват неимоверно, той ще има изключително трудната задача да отговори на тези очаквания. От собствен опит, бидейки първата жена - генерален директор на ЮНЕСКО, мога да кажа, че ако жена заеме поста, тези очаквания ще са още по-високи. Това заяви Ирина Бокова в интервю за „24 часа“ по повод предстоящата и кандидатура за генерален секретар на ООН.

Тя потвърди, че посещението и в Ню Йорк през изминалата седмица е било свързано с   кандидатурата й за генерален секретар. Там тя е се е срещнала и с българия президент Росен Плевнелиев, който я е уверил, че има подкрепата на България за кандидатурата си.

„Сложността при мен е, че аз много държа на отговорностите си и като генерален директор на ЮНЕСКО, тъй като съм вложила много в тази организация. 2016 г. е много важна, тъй като е първата след договора за климата. ЮНЕСКО играе голяма роля за изпълнението на поне 9 от 17-те цели на устойчивото развитие и точно сега трябва да поставим на много здрави основи сътрудничеството си с другите за осъществяването на тези цели. Затова до лятото се концентрирам основно в работата си в ЮНЕСКО.“ заяви Ирина Бокова. 
 

Коментари