Древни ритуали оживяват в комплекс „Мишкова нива“

Древни ритуали оживяват в комплекс „Мишкова нива“ - E-Burgas.com
снимка: agronovinite.com

В култовия комплекс "Мишкова нива“ край Малко Търново, близо до българо-турската граница, привличат туристи с възстановки на древни ритуали. Най-древното тракийско светилище в Странджа планина не е сред най-лесните за намиране места, но пък до днес то продължава да бъде мистично, толкова колкото и когато е било открито преди повече от сто години от братята Шкорпил.

Има сведения, че светилището е построено в чест на бог Аполон. От миналата година на "Мишкова нива" се организират възстановки за туристите. 

"Това е една историческа реконструкия, която може да бъде възприета и като туристическа анимация, а и като популяризиране на мястото." казва организаторът Горан Стефанов пред камерата на БНТ.

Ритуалът, който се показва по време на възстановката е "Възлияние" - изливане на течности в чест на боговете в чест на боговете, подобно на много други обреди.

За да могат тези течностите да достигнат до самото слънце е трябвало това слънце да слезе на земята. За целта древните са палели огън и в него са били поднасяни даровите - вино, вода, мед и мляко.  Според Горан Стефанов интересът на туристите към това място и към Странджа все повече се засилва. 

Коментари