Доц. д-р Димитър Петков: EVAR процедури са възможни и при пациенти с трудна анатомия на аневризмите на аортата

 Доц. д-р Димитър Петков: EVAR процедури са възможни и при пациенти с трудна анатомия на аневризмите на аортата - E-Burgas.com
Преди дни екипът на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на болница “Тракия”, Стара Загора  извърши сложните медицински процедури

Преди дни екипът на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на болница “Тракия”, Стара Загора  извърши поредните ендоваскуларни процедури при пациенти с аневризми на абдоминалната аорта (ААА). Интервенциите бяха извършени съвместно с Проф. Готфрид Момерц от Мариен Хоспитал, Аахен, Германия. Процедурите преминаха успешно, а пациентите вече са си у дома. За подробностите около интервенциите разговаряме с доц. д-р Димитър Петков, Началник на Отделението.

-Какво представляват аневризмите на аортата и как се лекуват?

-Аневризмите представляват необичайно разширяване на диаметъра на абдоминалната (коремна) аорта, като при достигане над определени размери се появява опасност от спукването им в коремната кухина с излив на кръв и развитие на фатален изход за пациента. Това заболяване се лекува само оперативно, като в наши дни в напредналите държави най-често се извършва ендоваскуларно лечение – с малки достъпи в двете ингвинални гънки през артериите се вкарва специално устройство - вид покрит стент, което образно се “сглобява” в аневризмата, след което кръвта започва да тече през него и изчезва опасността от руптура (“спукване). Операцията се понася изключително леко от пациента и той до дни е в къщи.

- Преди дни във вашето отделение извършихте поредните  ендоваскуларни процедури за лечение на аневризми на абдоминалнатаа аорта (EVAR). С какво тези процедури бяха по-различни от тези извършвани от вас при предходни пациенти?

- За да може да бъде извършена стандартна EVAR процедура са необходими множество условия на които анатомията на аневризмата да отговаря. Когато те липсват, възможностите за ендоваскуларно лечение се ограничават. Благодарение на съвременните технологии ние разполагаме с устройства за EVAR, чрез които тези проблеми  се решават ефективно. Нашите пациенти бяха с трудна анатомия на аневризмите на аортата. Това наложи изключително внимателен анализ на данните от компютърните томографии, прецизно планиране на интервенциите и внимателен подбор на устройствата, подходящи именно за тези болни. Извършването на EVAR при болни с трудна анатомия е поредното много голямо постижение за нашето отделение и ние сме изключително радостни, че то е факт.

- Как преминаха процедурите?

- Интервенциите преминаха нормално и по протокол, а пациентите ни вече са си у дома. Нашите усилия бяха високо оценени от Проф. Момерц от Германия, който сподели, че за него е чест да е част от екипа, извършил интервенциите. Тук разбира се е мястото да благодаря на всички лекари, сестри и санитари от болницата, които участвуваха в процедурите.

- Накъде след поредните EVAR процедури?

- Пътят е само един. Към нови и по-сложни ендоваскуларни процедури за лечение на абдоминалните аортни аневризми. По този начин ние ще разкриваме пред нашите пациенти нови възможности за провеждане на това изключително щадящо болният лечение, в борбата с коварното заболяване.

 

Галерия
Коментари