България №2 по инвестиции в Плана „Юнкер".

България №2 по инвестиции в Плана „Юнкер

България е сред петте страни, класирани най-напред по размерите на инвестициите, които са били задействани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), станал известен повече като Плана „Юнкер". След нас се нареждат Гърция, Португалия и Испания, а ни изпреварва само Естония.

Според обявените данни от Европейската комисия към средата на октомври 2017 г., одобреното от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) финансиране за България посредством фонда EFSI е било в размер на 344 млн. евро.

Предоставените по този начин финансови гаранции се очаква да активират инвестиции за общо 1.561 млрд. евро, което отрежда на България второ място сред всички страни-членки на ЕС по отношение на активираните инвестиции посредством EFSI спрямо БВП на съответната страна.

За лидера Естония ЕИБ е одобрила средства от фонда EFSI в размер на 110 млн. евро, които да генерират общи инвестиции в страната за 741 млн. евро.

Европейската комисия отчита, че чрез Плана "Юнкер" са били финансирани три проекта в България, свързани с инфраструктура и иновации, като от фонда EFSI са били предоставени 281 млн. евро и се очаква те да генерират инвестиции за тези проекти в размер общо 652 млн. евро.

Одобрените заеми на ЕИБ за малки и средни по размер предприятия в нашата страна година по-рано (към ноември 2016 г.) са били в размер на 150 млн. евро, като се очаква те да докарат инвестиции за общо 408 млн. евро.

Чрез фонда EFSI са били одобрени девет споразумения за финансиране на малки и средни по размер български компании за 63 млн. евро, като се очаква това да активира инвестиции за общо 909 млн. евро. Европейската комисия посочва, че от това ще се възползват 6047 по-малки или т. нар. "стартъп" компании в България.

Според данните на Европейската комисия, по Плана „Юнкер" се очаква да бъдат привлечени допълнителни инвестиции в целия ЕС, които ще надвишат 251.6 млрд. евро. Самите сделки, одобрени по плана EFSI, възлизат на 49.6 млрд. евро под формата на директно финансиране и са сключени във всички 28 страни-членки на Съюза.

Около 528 хиляди малки и средни предприятия се очаква да се възползват от финансиране по Плана "Юнкер", прогнозира Европейската комисия.

economynews.bg

Коментари