Терени, за строителство на хотели край Приморско се оказаха върху дюни

Терени, за строителство на хотели край Приморско се оказаха върху дюни - E-Burgas.com
Скрийншот от сайта на АГКК, на който ясно се вижда, че имоти са разположените върху пясъчни дюни

Повече от 20 поземлени имота, определени за строителство на хотели и курортно - рекреационни обекти на самия морски бряг край Приморско, се оказват разположени върху дюни. Терените са частни, общински или с неустановена собственост, показа проверка на "Дневник" в регистрите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В същото време според текстове на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влезли в сила още през 2008 г.,

пясъчните дюни могат да бъдат единствено публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна.

По-голямата част от имотите се намират в местността "Пясъка" край Приморско. Впечатление прави фактът, че повечето от тях са с приблизително еднаква площ - около 4 дка всеки и се намират на първа линия до плажа. От всички имоти, отредени за строителство на почивни бази с неустановена собственост са само два, други два са общински, а един е частна държавна собственост.

С най-много имоти върху дюните край някогашния Международен младежки център край Приморско е дружеството "Приморско клуб" - притежавано от туристическата компания "Албена". Втора по големина група крайбрежни имоти са притежание на "Кей Ес пропърти 18" на братята Красимир и Стефан Джанкови. Собственик на терен върху дюните е и "Френски козметичен център", свързана с "Черноморска лизингова къща" и със станалата печално известна с "подпорната си стена" "Алепу вилидж". Един от терените е собственост на голяма група физически лица и многократно е бил ипотекиран, показват данни от Имотния регистър.

Недоумение в справката буди имот публична общинска собственост с площ от около 2.6 дка, отреден за алеи, въпреки, че се намира върху морски дюни.

Според текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие към територията на морските плажове се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажните ивици ивица или попадащи върху самите тях. Освен това според текстовете на същия закон, дюните са публична държавна собственост наред с плажовете, брегоукрепителните съоръжения и островите, които не могат да бъдат обявявани за частни.

Въпреки всички законови разпоредби обаче въпросните над 20 терена върху дюните край Приморско с изключение само на един продължават да са частна или общинска собственост, обявена за "гора" или "урбанизирана територия" и с начин на трайно ползване "за курортен хотел, почивен дом".

"Дневник" изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Областната администрация в Бургас въпроси, които трябваше да изяснят предприемана ли е процедура за одържавяване на въпросните имоти, разположени върху пясъчни дюни и на какъв етап евентуално се намира тя?

От областната администрация в Бургас съобщиха, че във всеки от случаите, в които там бъдат получени сигнали, свързани със състоянието на пясъчни дюни, те се препращат към регионалното министерство като единствено компетентен орган. От там обаче не бе получен отговор до приключването на работата по този текст.

Един от най-нашумелите случаи, в които строителство върху дюни беше спряно със съдебно решение буквално в последния момент е от 2013 г. Тогава с решение на две инстанции - Бургаският и върховният административен съд бе забранено строителството три дюни, разположени в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър".

Делото бе заведено по искане на Окръжната прокуратура в Бургас за отмяна на решение на директора на Регионалната екоинспекция, с коието строителството върху дюните бе допуснато, независимо от факта, че те се намираха в границите на защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Върху дюните бяха проектирани жилищни сгради и паркинг.

"Дневник"

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Откриха незаконни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско (Снимки) Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите
Тагове
дюни хотели приморско агкк
Коментари

Още от последните новини