Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици

Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици - E-Burgas.com

Близо 26 години хората недоволстват и пишат до институциите

Промишлен ток заплащат собствениците на жилища в блоковете намиращи се в бившия ММЦ Приморско. Близо 26 години хората недоволстват и пишат до институциите, а всичко приключва с писма и предписания, но не и до промяна за тях, показа репортаж на NOVA.

Месец преди студените зимни месеци хората живеещи между китен и приморско отново се чувстват забравени от всички институции и изправени пред непосилни сметки за ток. 

Блок 1 и блок 2 намиращи се на територията на бившия ММЦ Приморско, което през 2001-ва година бе придобито от холдинга Албена АД. Младежкия културен център всъщност е разположен в землището на град Приморско на площ 1000 дка, където се намират още четири хотела, два къмпинга и пет ресторанта.

След продажбата на холдинга обаче хората закупили общо 70 апртамента в двата жилищни блока започват да плащат промишлен ток. А през тези малко над 25 години започва и тяхната борба за преминаване към битовите тарифи за електроенергия полагащи се на средностатистическия потребител.

"Имаме отговор от областния управител, имаме отговор от енергото ЕВН, имаме отговор и от горите, тъй като територията била горски фонд, нямаме единствено отговор от Община Приморско. И не могат да се намерят два квадратни метра, където да бъде поставен трафопост", сподели Ирина Москова - жител на бл.1 ММЦ Приморско.

Два месеца преди зимния сезон обаче хората са притеснени, как ще изкарат зимата заради главоломната инфлация и непосилните сметки за електроенергия. Как ще могат да включат фурна, климатик или дори телевизор.
 
Сметката на Ирина за август месец, при положение че пералнята ѝ не е работила три седмици поради повреда, е 250 лева.
 
Оказва се, че жилищните блокове са на терен, прилежащ към горски фонд. Затова отговорът от Териториално поделение държавно горско стопанство е, че поземлените имоти се нуждаят от провеждане на процедура за промяна на предназначението им. От там обясняват, че инвеститорът или енергодружеството трябва да отправят искане за терен. От енергодружеството обясняват, че очакват да им бъде предоставено право за строеж на трафопост за имот в близост до блоковете.
  
Жителите на апартаменти пишат и до областния управител, който се заема с казуса. Предписанията от бургаския губернатор са, че трябва да бъде избран терен, трябва да бъде изготвен ПУП от местната община и да бъде дадено право за строеж на трафопост.
  
Кметът на община Приморско споделя, че е запознат с казуса от 2012-та година и очаква административната процедура да стартира.
 
"Общината е правила възможното да организира срещи с представители на ЕВН и областна администрация беше ангажирана, и всъщност това, което можем ние да направим, е да предоставим терен и да дадем възможност на ЕВН да избере. До този момент пак по спомен цитирам времето назад, държавата беше избрала терен, който се оказа горски фонд и в този смисъл ЕВН се отказаха. Тази година има преписка от края на август и в началото на септември са избрали терен, който е частно-общинска собственост, но е земеделска земя", обясни Димитър Германов.
 
Докато чакат административните и бюрократични тежести обаче, хората от ММЦ Приморско се запасяват с дърва за огрев, за да не стоят на студено през зимата. И споделят, че са забравени от всички институции. Чакали програмата за саниране, която изчерпала средствата, и за тях не останали. За тях нямало дори и автобуси.

Свързани статии
Откриха незаконни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско (Снимки) Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си Без ток заради ремонти на електропроводи в общината, ето къде ще има смущения Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Включете се във фотоконкурса "Добре с природата" и спечелете награда Най-големият крос триатлон у нас "Лъвско сърце" очаква рекорден брой участници Ударената от мълния Теодора: Последното, което помня, е че бях на плажа Експерт: Би трябвало да има мълниезащитна система в Приморско, ако има - не е като хората Част от Бургас осъмна без ток
Тагове
приморско ток неуредици
Коментари

Още от последните новини