Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си

Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си - E-Burgas.com

Имаме още работа да вършим, за политики ще говорим, когато му дойде времето

Д-р Димитър Германов е един от най-успешните кметове по родното Черноморие. Управлява Приморско три мандата, през които общината винаги е стояла стабилно на фона на многобройните трудни периоди на различни по вид кризи. Д-р Германов споделя пред читателите как вижда отиващата си 2022 и какво се случи в общината през последните 365 дни.

Д-р Германов, 2022 си отива, година на политическа и финансова криза с много предизвикателства, каква беше тя за община Приморско?

Колкото и трудна да беше ние продължихме да работим в тези условия. Състоянието в община Приморско не е по-различно от състоянието на другите общини в България.  Още не съм направил подробен анализ, но е една сравнително успешна година, защото въпреки трудностите и предизвикателствата общинското ръководство, изпълни целите си. Всички социални, икономически, строителни дейности се изпълниха в оптимални граници. Ще дам и пример – ако в други части на България имаше кризи с доставка на дървесина за огрев на населението, в община Приморско няма такъв проблем, ние притежаваме един сериозен ресурс като горски фонд. Благодарение на доброто управление, всички жители на общината, получиха дърва за огрев навреме и на много добри социални цени. Така че, справяме се и работим в тези условия и аз съм доволен от постигнатите резултати. Стоим стабилно към настоящия момент, маркираме и идеи, които в следващия период, ще бъдат реализирани.  

Какви проекти реализирахте?

По отношение на инфраструктурата, миналата година успяхме да подпишем договор за продължението на пътя Приморско – Писменово и сега, реално, строителната дейност е извършена, предстои отчитането и Акт 16 за въвеждане в експлоатация. Това е един голям успех, защото години наред, тази втора част от пътя, беше в трагично състояние и създаваше проблеми.

Много активно вървят и строителните дейности на брегоукрепителните съоръжения в Китен със средства от държавния бюджет. Работи се на много високи обороти и съм убеден, че фирмата ще си изпълни ангажиментите по договора и съответно след това ще получим пари и за втория етап.

Предстоят и други сериозни инфраструктурни проекти – брегоукрепване на р. Дяволска в град Приморско, ВиК проекти и др. Ние продължаваме да си изпълняваме своите ангажименти по отношение на програмата, понякога и разширяваме, защото като туристическа община осъзнаваме, че ако нямаме добра инфраструктура няма как нещата да се развиват.   

Как се отрази на Приморско ситуацията с украинските бежанци?

Това все пак са хора, които са потърпевши от военни действия на територията на тяхната държава и няма как да не погледнем със съчувствие и да направим необходимото те да се чувстват комфортно на територията на общината. Проблеми с тях не сме имали, факт е че основната тежест бе изнесена от представителите на туристическия бранш, които дадоха своите хотелски бази и осигуриха пребиваването им там, включително и в държавни бази, които са на територията на общината. Така че община Приморско съдейства в рамките на своята компетентност и възможности да осигури относително спокойно пребиваване на тези хора, които са потърпевши от военните действия в Украйна.

Паркоместата са проблем в повечето общини в региона, как се борите с него в Приморско?

Няма как да не са проблем и при нас, истината е че строителството е изпреварило тази необходима инфраструктура, която да бъде съпътстваща. Разигравали сме варианти и сме търсели възможности за реализиране на намерения за изграждане на синя зона, но спецификата и на Приморско, и на Китен, е такава че няма да е добър резултатът, който ще постигне тази политика. Затова нашата стратегия е продажба на паркоместа на хора, които са собственици на имоти. По този начин създаваме една относително добра регулация и съответно правим всичко възможно да осигурим повече паркоместа. Това е работеща стратегия и за нас е най-добрият вариант. Сияната зона за някои е най-доброто решение, но това зависи най-вече от самата конюнктура на населените места. При нас това не е приложимо. Приоритет ни е да създаваме паркоместа.

Преграждането с мантинела на един от пътя за едни от най-хубавите плажове и забележителности в общината, от страна на АПИ, отрази ли се негативно през лятото?

Не бих казал, но аз имам позиция и продължавам да я поддържам, защото това не е ОК. Този път, нямам предвид само плаж Перла, но и места като Маслен нос и Бегликташ, това е техният пряк достъп. Но в момента има проектиране на този път и като елемент от този проект, е създаване на урегулиране, което да позволи по съвсем друг начин да се влиза от там. Така че въпрос на време и това да се реализира и да се реши като проблем, ако го приемем като такъв.

Предстои изборна година, включително и местен вот, ще се кандидатирате ли за четвърти мандат?

Аз и ръководството на общината имаме един ангажимент и той е да си свършим работата. Това ни е целта. Пак казвам, предстоят много сериозни строителни дейности, брегоукрепвания и ВиК структури, изключително тежки и сериозни проекти. Нашата роля и наш ангажимент, е да си свършим работата. А политики се правят като му дойде времето. Най-добрата политика е да си свършиш работата.

Какво ще пожелаете на жителите на общината?

Ще им честитя коледните и новогодишни празници, да бъдат по-спокойни времената, които предстоят. Разбира се, да има спокойствие, мир и хармония в семействата, да има повече любов и да оставим малко настрани злобата и омразата. Повече оптимизъм, не за друго, а защото община Приморско стои много стабилно на територията на Бургаска област.

Свързани статии
Откриха незаконни трофеи и дърва за огрев при акция в Приморско (Снимки) Семейства в Приморско плащат промишлен ток заради неуредици Най-големият крос триатлон у нас "Лъвско сърце" очаква рекорден брой участници Ударената от мълния Теодора: Последното, което помня, е че бях на плажа Експерт: Би трябвало да има мълниезащитна система в Приморско, ако има - не е като хората Заведения на протест в Приморско, мантинела пречи на достъпа до плажа Сдружение алармира за замърсяване на Южния плаж в Приморско с фекални води Андрей Рунчев: Бургас ще продължи да привлича млади хора, които ще повишават качеството на живот Д-р Феим Мурад, МЦ "Айтос": Не сме уморени, удовлетворени сме, че лекуваме хората В Приморско отчетоха силен сезон, но загубите на основните туристи не могат да бъдат компенсирани
Тагове
Германов Приморско интервю
Коментари

Още от последните новини