Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас

Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Отделението по ревматология се присъединява към отбелязването на Световния ден за борба с артрита – 12 октомври

Ревматоидният артрит е заболяване с генетична предразположеност. Това означава, че ако в рода ви има болни от артрит, трябва да бъдете внимателни и още при първите симптоми да потърсите консултация с ревматолог. Въпреки лесния достъп до такъв специалист, има голямо забавяне в точната диагноза, а оттам – по-голям риск от инвалидизиране. Началникът на Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас д-р Иван Казмин и неговите колеги се присъединяват към отбелязването на Световния ден за борба с ревматоидния артрит – 12 октомври. Те разпространиха важна информация, с което се надяват да подобрят живота на хората, застрашени от развитие на ревматични болести.

„Медицинската наука все още не е открила конкретна причина за поява на ревматични заболявания, но е известно, че при пациенти с генетична предразположеност при въздействие на най-различни външни фактори – включително и емоционални, могат да се появят симптоми", обяснява д-р Казмин. Той съветва още при първите оплаквания – болки, схващания, сковавания, особено сутрин, хората да се обърнат към медицински специалист. Това може да бъде и личният лекар. Модерното напоследък консултиране в Google, bg-mamma или със съседи и приятели, води само и единствено до забавяне на точната диагноза, а оттам – забавено лечение и риск от инвалидизация. При артрита например забавянето е около 9 месеца, а при Болестта на Бехтерев могат да минат и 8 години, посочва д-р Казмин.

Друга важна причина за забавянето на диагнозата е, че преди да стигне до ревматолог, пациентът минава през 4-5 лекари с друга специалност като невролог, ортопед, физиотерапевт, неврохирург. „В Дания например се счита за успех, ако успееш да стигнеш до ревматолог 4 месеца след първите симптоми. В други държави в Европа този срок е още по-дълъг. У нас специалността „Ревматология" съществува от 30 години, но все още не е достатъчно популярна. В Бургас консултация с ревматолог може да бъде осъществена в рамките на 7 работни дни", гордее се началникът на Отделението по ревматология.

Защо е толкова важно ранното поставяне на диагнозата „възпалителна ревматична болест"? Основен принцип в ревматологията е: „Ранна диагноза - ранно започване на лечение - предотвратяване на инвалидизация". За пациента това означава по-малко страдание, по-добро качество на живот, по-добра социална и професионална реализация. Вярно е, че тези заболявания са на практика нелечими, но днес медицината разполага с иновативни медикаменти, които забавят и дори спират развитието им, ако се приложат навреме. Вече все по- рядко се срещат пациенти с трайно деформирани стави и/или гръбначен стълб именно благодарение на съвременните противоревматични болестопроменящи средства, казва д-р Казмин.

Според специалистите-ревматолози е необходимо също да се създадат интердисциплинарни екипи, които да поемат един пациент с ревматично страдание, защото той се нуждае също и от помощта на кинезитерапевти, рехабилитатори, физиотерапевти, психолози, ортопеди, специалисти по професионална преквалификация, социални работници, лични асистенти и др. Тук е ролята на пациентските организации, които да подемат такива инициативи пред съответните административни структури на държавата като Народно събрани и ресорни министерства, за да може интердисциплинарните екипи да станат законоустановена практика и да имат съответните нормативно определени права и задължения, но и човешки и финансов ресурс.               

За Световния ден за борба с артрита

Световният ден за борба с артрита (World Arthritis Day) е глобален ден за информираност, който се провежда всяка година на 12 октомври по инициатива на EULAR- Европейска лига срещу ревматологичните заболявания. WAD има за цел да помогне за повишаване на осведомеността в световен мащаб за съществуването и въздействието на ревматичните и мускулно-скелетните заболявания в нашия живот. Денят се фокусира върху увеличаването на достъпа до информация и ресурси за по-здравословен живот с артрит или друго инвалидизиращо състояние, обогатяване на информираността, насърчаване на инициативи в публичния и частния сектор и насърчаване на политики и програми, които подобряват качеството на живот на хората, живеещи с артрит. Ревматичните болести  са сред най-разпространените, инвалидизиращи, тежко протичащи и скъпоструващи за обществото незаразни заболявания. Само в Европа, те засягат живота на над 120 милиона души от всички възрасти. У нас от ревматоиден артрит боледуват над 60 000 души, към които трябва да се добавят и пациентите с анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и Псориатичен dртрит. Възпалителните ставни и гръбначни заболявания са с хронично протичане и прогресират във времето, като при липса на адекватно лечение водят до инвалидизация и влошено качество на живот.

Свързани статии
Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъб Младоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас УМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорството Младоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болница Д-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологията Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми Бургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицата На вниманието на бъдещите майки - онлайн среща с началника на Родилно отделение на УМБАЛ Бургас Детският хирург проф. Красимира Калинова вече ще преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас
Тагове
умбал
Коментари

Още от последните новини

Бургас
Ако имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Никулден е!