Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас

Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас - E-Burgas.com

Скринингът ще се провежда в Клиниката по уши, нос и гърло с предварително записване

Безплатни прегледи на детския слух организира Клиниката по уши, нос и гърло в УМБАЛ Бургас. Скринингът ще се провежда от специалистите на клиниката с предварително записване. Предназначен е за деца до 18 години, като приоритет са по-малките – в градинска и предучилищна възраст.

Съгласно действащото законодателство, слухов скрининг се препоръчва на всички новородени. Целта е проблемите със слуха да бъдат установени още до тримесечна възраст, за да може до първата година на детето да се вземат мерки. В някои от болниците скринингът се случва още след раждането, но голяма част от децата остават недиагностицирани. Минава много време, докато се констатират уврежданията на слуха, впоследствие те се отразяват на формирането на говора, на общуването, както и на живота на цялото семейство. При ранна диагностика шансовете за справяне с проблема са по-добри. Според световната здравна статистика, 1 до 4 на всеки 1000 деца се ражда със слухово увреждане.

Всяка майка, която има притеснения за слуха на детето си, може да го запише за скрининг в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас на тел. 056 894 954. Телефонът е достъпен в делничен ден от 9 до 14 ч.

Родителите и сами могат да проверят дали бебето чува. До тримесечна възраст децата трябва да реагират на силни шумове (например пляскане с ръце). Между 4 и 6-месечна възраст те вече обръщат главата си по посоката на звука, или изучават предмети, издаващи интересни звуци. По-големите деца – над 10-месечна възраст, вече могат да посочат предмет или картинка, повтарят лесни звукови съчетания.

Слухът на бебетата и малките деца може да бъде увреден най-често от усложнения, настъпили при раждането, преждевременно раждане и ниско тегло, травма на главата. При по-големите деца причина за намален слух най-често са отитите – възпаленията на средното ухо и други инфекциозни заболявания. В по-голямата част от случаите проблемите са обратими, включително със съвременни технологии като слухово протезиране и кохлеарна имплантация. В УМБАЛ Бургас кохлеарната имплантация вече се прилага рутинно от няколко години и се поема от Здравната каса.

Свързани статии
В УМБАЛ Бургас спасиха дете със заседнал в трахеята зъбМладоженци зарадваха с дарение Отделението по неонатология в УМБАЛ БургасАко имате баба или майка с артрит, бъдете нащрек, съветват ревматолозите от УМБАЛ БургасУМБАЛ отново ще свети в зелено в деня на донорствотоМладоженци дариха пари от сватбени букети на Детското отделение на бургаската болницаД-р Иван Казмин от УМБАЛ Бургас бе отличен за приноса си към ревматологиятаСъдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблемиБургаската болница прие новородено без майка, намерено на улицатаНа вниманието на бъдещите майки - онлайн среща с началника на Родилно отделение на УМБАЛ БургасДетският хирург проф. Красимира Калинова вече ще преглежда в Медицинския център на УМБАЛ Бургас
Тагове
умбал
Коментари

Още от последните новини