Злато и бойни предмети от времето на император Андроник ІІІ откриха край Русокастро

Злато и бойни предмети от времето на  император Андроник ІІІ откриха край Русокастро  - E-Burgas.com

Археолозите разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението, както и много движими находки – монети, медна апликация с лъвско изображение, стрели, бойна брадва, позлатени копчета и мн. др.

Редовните археологически разкопки на крепостта Русокастро за 2016 г. приключиха. За три месеца бургаските археолози Милен Николов и Доротея Гюрджийска, заедно с работници от селата Зидарово, Желязово и Русокастро, разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението. Освен тях са открити и съвсем нови, неизвестни до този момент елементи на фортификацията – три бойни кули кули и две крепостни стени. Две от бойните кули са от VІ в., а третата е от края на ХІІ-нач. на ХІІІ в. Новите крепостни стени също са от различни епохи. Първата от тях е средновековна и е изградена между двете кули, фланкиращи централният вход на крепостта. Тя е широка 3.45 м., иззидана грижливо с лица от камъни, споени с хоросан. Втората неизвестна до този момент стена е от VІ в. Тя е под средновековното ходово ниво. Направена е от каменни блокчета, споени с голямо количество хоросан. Именно при нея са разкрити и две правоъгълни кули.

Разчистени са и близо 40 м. от средновековния път. На няколко места много добре се виждат коловозите и улеите по камъните, оставени от колелата на средновековните волски коли.

Открити са и много движими находки – монети, медна апликация с лъвско изображение, стрели, бойна брадва, позлатени копчета и мн. др. Открита е и една златна монета на император Андроник ІІІ.

След разкопките е извършена теренна консервация на археологическия обект. Предстои проектиране на консервационно-реставрационни работи и експониране на разкритите през 2016 г. археологически обекти.

Проучванията са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и с помощта на Национален исторически музей-София.

Галерия
Коментари

Още от последните новини