Обявиха мерките срещу коклюша

Обявиха мерките срещу коклюша - E-Burgas.com

Безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27-а до 36-а гестационна седмица ще осигури Министерството на здравеопазването. Това съобщи служебният министър д-р Галя Кондева. Тя уточни, че възможността ще се дава на всички бъдещи майки, които искат да се имунизират, независимо дали са здравноосигурени или не. Ваксинирането ще става в обособени имунизационни пунктове, допълни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Работим и за осигуряването на доста по-широкообхватна диагностика. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там има възможност. На тези места ще се прави безплатна PCR диагностика по няколко критерия – първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска", допълни специалистът.

Предвижда се също актуализация на имунизационния календар, за да се позволи основното планово ваксиниране срещу коклюш и дифтерия да започва по-рано от шестата седмица на бебето.

До момента регистрираните случаи на коклюш у нас са над 500 при само 4 за същия период на миналата година. Това показва ясно епидемично разпространение на заболяването, коментира д-р Кондева. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. 

По-рано днес в телевизионно интервю доц. Ангел Кунчев заяви, че няма да се обявява извънредна епидемична обстановка.
 

Коментари

Още от последните новини