Закриват по една паралелка в Бургас и Айтос заради липса на ученици

Закриват по една паралелка в Бургас и Айтос заради липса на ученици - E-Burgas.com

Третото класиране приключва след два дни, след което съдбата им ще стане ясна окончателно

В момента тече трето класиране, след което ще се разбере дали ще има закриване на паралелки. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас  инж. Виолета Илиева за радио "Фокус".

„По броя на децата, които са класирани, виждам 2 паралелки, които най-вероятно ще бъдат закрити, но към този момент не мога да кажа със сигурност, защото срокът е до 31 юли“, добави Илиева.

Една от паралеките, която е възможно да бъде закрита е „Микробиологичен  контрол в химичното производство“ в Професионалната гимназия по химични технологии.

„Децата в тази паралелка бяха 4 или 6 и едва ли ще я оставим. Тези деца ще бъдат насочени в останалите професии в същата гимназия. А ако не желаят, на 4-то класиране, което не е централизирано, а се извършва от училищата за свободните до 26 ученици  места в паралелка“, уточни Виолета Илиева.

Другата паралелка, която е доста вероятно да бъде закрита е в град Айтос – „Растителна защита, трайни насаждения“.

„Училището, в което се предлага тази паралека, предлага общо 4 паралелки, но точно в тази броят на децата е 7 и на тях ще им бъде предложено да се запишат в останалите три паралеки, които ще се реализират, а ако не желаят ще бъдат разпределени в свободните мста на 4-то класиране“, поясни Илиева. По думите й шансът тези две паралелки да не бъдат закрити е много малък, като добави, че ако се следва текста на наредбата, на трето класиране трябва да останат паралелки, които са с минимален брой ученици (18) или най-малко 14-15 и ако съответната паралелка е със специални изисквания от страна на бизнеса, като и двете условия не са налични.

Коментари