Забраняват наргиле-баровете в проект за промени в Закона за здравето

Забраняват наргиле-баровете в проект за промени в Закона за здравето - E-Burgas.com

Министерството на здравеопазването не само не планира да разреши пушенето на закрито, както искаше вицепремиерът Валери Симеонов, но предлага да въведе нови рестрикции за заведенията, съобщава capital.bg. През зимата част от тях изграждат специални пристройки пред самото кафене или ресторант със стени от найлон или брезент, в които може да се пуши. С промени в Закона за здравето, които ведомството предложи за обществено обсъждане в следващия месец, тази възможност изрично се премахва.
Освен това, както и беше обещало, здравното министерство забранява наргиле-баровете. Заведения, в които се пуши наргиле на закрито, ще бъдат затваряни от здравните власти за срок от един месец, предвижда още проектът.
В проектозакона няма изричен текст за забрана или разрешение на бездимните тютюневи изделия, а на забрана за употреба в затворени помещения подлежат всички тютюневи продукти за пушене, включително и тютюнът за дъвчене.
Според проекта забраната за пушене на закрито ще важи не само за масивните сгради, в които има кафенета, барове, ресторанти или заведения, но и за временните постройки. Закрито обществено място ще бъде всяко място, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени, независимо дали има отваряеми прозорци или други отвори и без значение какъв е материалът, използван за покрива и стените.
В мотивите към проекта е отбелязано, че потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето.
Според данни на Световната здравна организация от изследване през периода 2013-2014 г. България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните. Със забраната на наргиле-баровете се цели да се промени модната тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле. До забраната се стигна след смъртен случай през миналата година, като преди това тийнейджъри се скарали къде да пушат наргиле.

Коментари