В бургаско село се намира една от най-големите колекции от рози в Европа

В бургаско село се намира една от най-големите колекции от рози в Европа - E-Burgas.com

В бургаското село Миролюбово се намира една от най-големите колекции от рози в Европа. Заради по-топлото време тази година вместо през месец май, когато цъфтят розите, още в началото на април цветята на Христо Арабаджиев цъфнаха.

45-годишния мъж определя търговията с цветя не точно като бизнес, а по-скоро като хоби и удоволствие. Страстта на Христо по розите идва, след като преди години започва работа в разсадници във Великобритания. Пренася знанията си у нас през 2009 година и започва да отглежда стотици различни сортове - селекция от цял свят. „Тази година започнах с 315 различни сорта, а в момента има някъде около 220. И в Европа няма толкова”, обяснява Христо.

Всяка сутрин той влиза в парника с рози, за да ги огледа, полее,  да отстрани мъртвите цветове и листенца, да пообщува с тях. Формулата за отглеждане на роза се оказва простичка – вода, тор, пръскане и любов.

Христо посочва, че в наши дни вече съществуват милиони сортове от бодливото ароматно растения. Вероятно продължават да се създават и нови хибриди от доказани ботаници и селекционери. „Един от тях е Дейвид Остин. И в Германия има - Корде Сантал, във Франция има Мейлънд”, обяснява колекционерът. Сред експонатите му са рози с аромат на плод, с нотка на цитрус или дори роза в цвят и мирис на теменужка. Някои рози пък са само красиви и колоритни, но без аромат. Христо ни показва дори зелена роза, както и хибриди в няколко цвята. Категоричен е, че това е царицата на цветята.

Христо уточнява, че е важно цветето да се пази от вредители, каквито лесно привлича, и допълва, че ароматът на розата често се влияе от топлината на въздуха и киселинността на почвата. „Става така, че една роза от червена, когато и е много, много топло, тя цъфти в розово. Просто избледнява цвета, прегаря и не се вижда красотата на самата роза”, допълва селекционерът.

Коментари

Още от последните новини