Връщащите се от чужбина могат да донесат морбили, предупреди специалист

Връщащите се от чужбина могат да донесат морбили, предупреди специалист - E-Burgas.com
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка dnevnik.bg

Общо около 100 са вече случаите на морбили в България откакто беше засечен вируса тази пролет., припомни пред журналисти по време на здравна конференция на фондация МОСТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Около 40% от болните са деца до 1 год. възраст, които не са имунизирани, защото не са достигнали необходимата възраст от 12 месеца. Останалите заразени са деца между 1 и 4 години, също без ваксини заради пропуск на лекарите или родителите. В случая в Монтана става въпрос за 29-годишен мъж, шофьор на ТИР, който не е бил имунизиран и при връщането си е предал вируса на детето си на година и 3 месеца.

"Ще се явяват в нашата страна това лято случаи на морбили в много населени места. Те ще бъдат в следствие на пренасяне на вируса на морбили от Западна Европа от хора, които работят там, сезонни работници или често пътуващи. В Румъния вече има 5900 случая, в Италия - към 3000 случая", прогнозира специалистът.

Проф. Кантарджиев съветва връщащите се от чужбина българи, които не са имунизирани или не знаят дали са, "като се върнат да не се впускат веднага да обикалят целия род и всички бебета на братовчедки, сестри, балдъзи и т.н., а няколко дена да ограничи контактите си, особено с малките деца". И препоръка към собствениците по Черноморието, където в предстоящия сезон ще дойдат много туристи от Румъния - да се вземат мерки най-малко персоналът на хотелите да е ваксиниран.

Източник: dnevnik.bg

Коментари