Визите на турците за Европа отпадат

Визите на турците за Европа отпадат - E-Burgas.com
снимка: propertyturkey.com

Европейската комисия ще предложи на утрешното си заседание либерализиране на визовия режим за Турция. Това ще позволи на 79 милиона турски граждани да пътуват в Евросъюза безпрепятствено в рамките на три месеца, отбелязва БНР.

Предварителното одобрение е било дадено още вчера, твърди Ройтерс, като се позовава на два източника от централата на ЕК в Брюксел.

Допреди десетина дни Турция бе изпълнила по-малко от половината, а от вчера - вече 65 от общо 72 изисквания. Това, според агенцията, показва, че Европейската комисия бърза да даде облекченията, искани от Анкара.

Падането на визите бе едно от ключовите условия за спирането на милионния мигрантски поток през Егейско море, договорени още миналия ноември и препотвърдени през март.

Турските власти намекнаха неколкократно, че ако това не се случи, споразумението ще пропадне.

На 18 март ЕС и Анкара се договориха за споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове там. В него е заложено още, че на Турция до 2019 г. ще се отпуснат допълнително 3 млрд. евро, отделно от вече договорените 3 млрд.  

Коментари