В Бургас: Рекорден брой издадени разрешителни за наемане на непълнолетни на работа

В Бургас: Рекорден брой издадени разрешителни за наемане на непълнолетни на работа - E-Burgas.com

Имаме рекорден брой от 1 600 издадени разрешителни за наемане на непълнолетни, заяви Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда - Бургас, пред "Фокус". 

Той подчерта, че разрешението се издава на работодател, а не на родителя или детето. Васков посочи, че се изисква набор от документи, които работодателят трябва да представи. „Те са в гаранция на това, че условията на труд, при които ще работи непълнолетното лице отговарят на законовите изисквания“.

Той подчерта, че това са документи, които работодателят трябва да има без значение дали ще наема непълнолетно лице. „Не се налага създаването на някакъв нов нарочен документ конкретно за случая свързан с наемането на непълнолетно лице“, каза още Васков. По неговите думи непълнолетните лица трябва да работят не повече от 7 часа, а абсолютна забрана има за полагане на нощен труд. „След промяната от миналата година в законодателството, лица над 16 години могат да работят до 22.00 часа, като преди това е било възможно до 20.00 часа“, каза още директорът на Инспекцията по труда - Бургас. 
Павлина РАЙЧЕВА 

Коментари